Колко голям е рискът от прекъсване на доставките на петрол заради атаката срещу Израел?


Колко голям е рискът от прекъсване на доставките на петрол заради атаката срещу Израел?
Снимка: iStock

3472

Петролните пазари вероятно ще останат несигурни, тъй като войната между Израел и „Хамас“ продължава, като инвеститорите продължават да следят отблизо вероятността за прекъсване на добива в Близкия изток, заяви Международната агенция по енергетика в четвъртък, предаде CNBC.

Водещият световен енергиен наблюдател отбеляза в последния си месечен доклад за петролния пазар, че въпреки че конфликтът още не е повлиял пряко върху физическите доставки, участниците на енергийния пазар ще „останат нащрек“ с разгръщането на кризата

„Конфликтът в Близкия изток е изпълнен с несигурност и събитията се развиват бързо“, се казва в доклада на МАЕ.

„На фона на силно балансирани петролни пазари, очаквани от МАЕ от известно време, международната общност ще остане фокусирана върху рисковете за петролните доставки в региона“, добави енергийната агенция.

Снимка: iStock

Като отбелязва „рязката ескалация на геополитическия риск“, МАЕ заяви, че ще продължи да наблюдава отблизо пазарите на петрол и „е готова да действа, ако е необходимо, за да гарантира, че пазарите остават адекватно снабдени“.

Ако се стигне до внезапен недостиг на доставките на петрол отговорът на МАЕ включва освобождаване на запаси за спешни случаи от МАЕ и/или прилагане на мерки за ограничаване на търсенето.

ОЩЕ: Американските запаси натиснаха цената на петрола, еврото се стабилизира

Израел не е голям производител на петрол и никаква голяма петролна инфраструктура не минава близо до ивицата Газа.

МАЕ обаче отбелязва, че Близкият изток представлява над 1/3 от глобалната морска търговия с петрол, а конфликтът между Израел и „Хамас“ засили опасенията, че атаките може да засегнат регионалното производство на енергия.

Снимка: iStock

Докладът на МАЕ идва в момент, когато конфликтът Израел-„Хамас“ навлиза в шестия си ден, след опустошителното и координирано нападение от палестинската въоръжена групировка „Хамас“ срещу Южен Израел през уикенда. Оттогава Израел разгроми Газа с въздушни удари и се очаква да започне сухопътна офанзива срещу „Хамас“ в региона през следващите дни.

Освен това Израел нареди и „пълна обсада“ на ивицата Газа, като се стреми да спре доставките на електричество, храна, вода и гориво за вече блокираното население от приблизително 2,3 млн. души.

В резултат на продължаващата война между Израел и Хамас най-малко 1200 израелци са били убити, с над 2700 ранени, според израелската армия. Междувременно палестинското министерство на здравеопазването обяви, че 1203 души в Газа са били убити, а 5763 са ранени.

Снимка: Getty Images

Освен това МАЕ понижи прогнозата си за търсенето на петрол през 2024 г., като се аргументира с трудните икономически условия в глобален план и напредъка в енергийната ефективност, оказващи натиск върху потреблението, предаде Reuters.

Базираната в Париж агенция понижи в месечния си доклад прогнозата за растежа на търсенето на петрол през 2024 г. до 880 000 барела дневно спрямо предходните прогнои за 1 млн. барела дневно.

ОЩЕ: Саудитска Арабия удължава съкращенията в добива на петрол до края на годината

МАЕ обаче повиши прогнозата си за 2023 г. до 2,3 млн. барела дневно спрямо 2,2 млн. барела дневно при предишната оценка.

През септември сортът Brent достигна 10-месечен връх, след като Саудитска Арабия и Русия удължиха съкращенията на петрол с общо 1,3 млн. барела дневно до края на годината. 

Източник: CNBC, Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Какви всъщност са икономическите последствия за света от конфликта между Израел и Хамас?

Какво се случва със световните компании, опериращи в Израел, след атаката на Хамас?

ОПЕК повиши прогнозите за световното търсене на петрол през следващите десетилетия

Русия продава петрол на Индия с 30% по-скъпо спрямо западния ценови таван

Цената на петрола може да скочи до 150 долара, ако САЩ не увеличат добива си, смята директор на петролна компания

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички