Русия продава петрол на Индия с 30% по-скъпо спрямо западния ценови таван


Русия продава петрол на Индия с 30% по-скъпо спрямо западния ценови таван
Снимка: iStock

3831

Русия продава петрол на Индия на цена от близо 80 долара за барел, което е с около 20 долара по-висока цена от тавана поставен от западните санкции, предава Reuters, като се позовава на търговци и собствени изчисления. Това се случва в момент на затягане на петролния пазар, което провокира все по-голям интерес към енергийния износ на Москва.

Руският основен сорт петрол Уралс се търгува над ценовия таван от 60 долара за барел, който бе наложен като част от западните санкции, от средата на юли на фона на съкращенията в добива от производителите от ОПЕК+, включително Саудитска Арабия и Русия.

Индия, която е третият най-голям вносител на петрол в света, се превърна в основния купувач на руския петрол, доставян по море, (основно Уралс) от 2022 година насам след въвеждането на западните санкциите срещу Москва.

Русия чупи рекорди в износа на петрол към Китай и Индия

Изчислените Франко борд (FOB) оценки за товарене на карго Уралс от балтийските пристанища през октомври са били близо 80 долара за барел в четвъртък за индийски клиенти, според данни на търговци и изчисления на Reuters.

Русия има ниски нива на запаси и тяхното производство също е намалено“, казва служител в индийска рафинерия, която редовно купува руски петрол, обяснявайки последния скок в цените.

Съкращенията в производството на петрол помогнаха за стесняване на отстъпките за Уралс в индийските пристанища до 4-5 долара за барел спрямо отстъпката за датиран Брент от 6-7 долара за барел преди две седмици, казват четири източника, участващи в операциите, и изчисления на Reuters. Търговците се позоваха на цените за товарене на товари в края на октомври.

"Цените на Уралс отново се покачват. Алтернативите са много по-скъпи и не са лесно достъпни", казва търговец, запознат с руския петролен пазар.

Руската търговия с енергия се възстановява на фона на поскъпването на петрола

Indian Oil Corp, Bharat Petroleum Corp, Hindustan Petroleum Corp, Mangalore Refinery and Petrochemicals Ltd, HPCL Mittal Energy Let, Reliance Industries Ltd и Nayara Energy Ltd не са отговорили на запитванията на Reuters за коментар.

Руският петрол Уралс обикновено дава по-висока продукция на дизел, което представлява около две пети от общото потребление на рафинирано гориво в Индия.

Междувременно решението на Русия да забрани износа на дизел и бензин увеличи привлекателността на суровия петрол Уралс на фона на надвисналия недостиг на горивото в световен мащаб.

Наложеният таван на цените на руския петрол позволява на купувачите да използват западни услуги като доставка и застраховка, в случай че суровият петрол се търгува под 60 долара за барел.

Руският петрол драстично намали използването на западни корабни и застрахователни компании след налагането на горната граница, което също е предизвикано от скока на световните цени на петрола, които се движат към границата от 100 долара за барел.

Какво се случи с огромните количества природен газ на Русия?

Турция е вторият най-голям купувач на петролни товари Уралс през септември, следвана от Китай и България (поради дерогацията за внос на руски петрол, която има България, бел. ред.) , според предварителните данни на LSEG. Руският петрол вече се продава и на клиенти на нови пазари като Бразилия, според индийския източник.

Източник: Reuters

Заради високите цени: Русия ограничава износа на бензин и дизел

Отпада дерогацията за България за руския петрол, решиха депутатите на първо четене

Делът на Русия в търговията на ЕС падна под 2%

Източник на инфлация: Светът страда от недостиг на дизел

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички