Отпада дерогацията за България за руския петрол, решиха депутатите на първо четене


Отпада дерогацията за България за руския петрол, решиха депутатите на първо четене
Снимка: БГНЕС

4428

Депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Депутатите решиха да бъде назначен особен търговски управител в Лукойл, който да е отговорен пред Народното събрание и контролиран от него. Това стана с гласовете на 122 народни представители.

Законопроектът е внесен от Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев.

Особен управител

Вносителите посочват, че особеният търговски управител в Лукойл ще се избира по предложение на Министерския съвет, а в изключителни случаи, при които няма действащо Народно събрание, особеният управител ще се назначава от Министерския съвет.

Още: На комисия: Отказваме се от дерогацията за руски петрол

Особеният търговски управител ще бъде стриктно контролиран от Комисията по икономическа политика и иновации, както и от Народното събрание в цялост. Той ще бъде задължен да представя подробни шестмесечни планове за действие, които ще са неразделна част от договора за управление и ще бъдат приемани от Комисията по икономическа политика и иновации.

Отмяна на дерогацията

Българското правителство трябва да прекрати използването на дерогацията на Европейския съюз, която й позволява да внася руски суров петрол до края на 2024 г. Диверсификация на доставките на суров петрол и прилагането на правилата за достъп до отворена инфраструктура са ключови за осигуряване на конкуренция на българския пазар на горива, както и осигуряване на равнопоставен достъп до съхранение на рафинирани продукти и пристанищни услуги за всички търговци на горива.

След прекратяването на концесионния договор с Лукойл за експлоатация на петролния терминал Росенец следващата стъпка е отпадането на дерогацията за внос на руски петрол и петролни продукти за преработка. В случай, че компанията не спази условието за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството ще трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от Лукойл, под държавен контрол чрез особен търговски управител.

Преди законопроектът да бъде гласуван на първо четене не липсваха спорове и дебати.

Още: Правителството подготвя прехода на "Лукойл“ към неруски петрол

Румен Гечев от БСП каза, че никой от вносителите не е казал защо се предлага това. "Вносителите ги е срам за какво иде реч", смята той. Според него, ако спрем вноса на суров петрол от Русия, то тя просто ще се ориентира към други държави например Китай и Индия.

"Руският петрол идва у нас преработен, но на по-високи цени", поясни той. Гечев каза, че Лукойл държи 40% от българския пазар на петролни продукти. "Ние ще извадим 40/100 от пазара на България и това няма да има ефект върху цените ли?", запита той.

Хамид Хамид от ДПС репликира и каза, че не е вярно, че рафинерията е работила само с руски петрол и подчерта, че назад през годините сме достигали до използване на над 50% не руски петрол и не от сорта уралс. "Мит е, че тази рафинерия може да работи само с руски петрол", подчерта той и коментира, че аргументът, че ще има увеличаване на цените е несъстоятелен.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ също се включи в дебата и каза, че дерогацията е била направена заради: "Вместо ние да имаме по-евтини горива, Лукойл приходите си ги изнесе. Къде са тези 700 млн.лв., който Лукойл трябваше да внесе в българския бюджет? Нашата цел е Лукойл да мине на не руски петрол и да внася средства в нашия бюджет", обясни той. Мирчев обвини БСП, че обслужват Лукойл.

Деян Николов от "Възраждане" каза, че е ясно, че партията им няма да подкрепи подобно решение, защото крие само заплахи за стратегически сектор за България. "Крайният потърпевш ще бъде българският народ. Рискуваме проблеми с цените на горивата, рискуваме допълнителна инфлация", смята той. Според него нищо не се е променило и се търси начин как да се заработят няколко милиона комисионни и влезе в хипотеза, че управляващите ще направят полунационализация на рафинерията.

Тошко Йорданов от ИТН каза, че това, което обсъждат няма нищо общо с икономическата логика и те няма да подкрепят законопроекта. Той коментира, че дерогацията ни е дадена и съгласувана с нашите партньори. Йорданов каза, че ако се откажем от дерогацията цените на горивата ще се увеличат. "Дизелът е 3,37 лв. за литър и всички, които се занимават с този бизнес обясняват как, ако това се случи, горивата ще бъдат по-скъпи. Това, което правите е идеология, а не икономика", каза още той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички