Петролът поскъпва преди решението на Федералния резерв за лихвите и на фона на конфликта в Израел


Петролът поскъпва преди решението на Федералния резерв за лихвите и на фона на конфликта в Израел
Снимка: iStock

1522

Цените на петрола леко се повишиха в началото на азиатската търговия в сряда преди заседанието на Управлението за федерален резерв на САЩ, като инвеститорите продължават да следят и развитието на конфликта в Близкия изток, предаде Reuters.

Фючърсите за сорта Брент с доставка през януари се покачиха с 0,3%, или 28 цента, до 85,30 долара за барел, след като вчера отстъпиха с над 1%. Декемврийските фючърси на отстъпиха с 4 цента до 87,41 долара за барел с изтичането на договора във вторник.

Фючърсите на американския лек суров петрол поскъпнаха с 0,2%, или 16 цента, до 81,02 долара за барел, след поевтиняването с 1,6% в предходната сесия.

„Цените на суровия петрол се стабилизират преди ключовата актуализация на емисиите от Министерството на финансите и решението за лихвените проценти на FOMC. Геополитическите рискове остават и това изглежда компенсира някои от рекордните нива на производство, които идват от САЩ“, заяви Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA, визирайки Федералния комитет за отворен пазар, който определя посоката на паричната политика на САЩ.

Снимка: iStock

Запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с около 1,3 млн. барела миналата седмица, докато тези от гориво са намалели с около 360 000 барела, сочат пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт във вторник. Запасите от дестилат са намалели с около 2,5 млн. барела.

Увеличаването на лихвените проценти, насочено към укротяване на инфлацията, може да забави икономическия растеж и да намали търсенето на петрол, докато намаляването на лихвените проценти с цел стимулиране на разходите може да увеличи потреблението на петрол.

Фед, който ще приключи срещата си в сряда, се очаква да остави лихвените проценти без промяна, според проучване на инструмента Fedwatch на CME.

В Европа инфлацията през октомври в еврозоната беше на най-ниското си ниво от 2 години, спадайки до 2,9% от 4,3% през септември, показаха предварителните данни на Евростат, което доведе до прогнози, че ЕЦБ едва ли ще повиши лихвените проценти скоро.

Bank of England ще се събере в четвъртък.

Снимка: iStock

В Китай фабричната активност неочаквано се е свила през октомври, показа частно проучване в сряда, допринасяйки за влошените официални данни ден по-рано и повдигайки въпроси за крехкото икономическо възстановяване в началото на четвъртото тримесечие. Китай е най-големият вносител на петрол в света.

В по-дългосрочен план анализаторите на Goldman Sachs прогнозират, че цените на сорта Брент ще достигнат 100 долара за барел до юни 2024 г., тъй като запасите се понижават леко.

ОЩЕ: Световната банка: Петролът може да достигне нови рекордни стойности, ако конфликтът в Израел ескалира

Въпреки че сега пазарът се стяга с умерени темпове, той „може да стане много стегнат в по-далечно бъдеще“, въпреки че тенденциите в производителността и търсенето на петрол също ще бъдат критични, отбелязват анализаторите.

В Близкия изток израелските въздушни удари удариха гъсто населен бежански лагер в ивицата Газа във вторник и убиха най-малко 50 палестинци и командир на „Хамас“.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който ще посети Израел в петък, заяви, че САЩ и други страни разглеждат „различни възможни пермутации“ за бъдещето на ивицата Газа, ако „Хамас“ бъде неутрализиран.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на петрола тръгна надолу, въпреки ескалацията на напрежението в Близкия изток

Без петрол за подкрепящите Израел: Закана от голям производител

Какви всъщност са икономическите последствия за света от конфликта между Израел и Хамас?

Цената на петрола се движи към седмична загуба за първи път от три седмици

Колко голям е рискът от прекъсване на доставките на петрол заради атаката срещу Израел?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички