Цената на петрола тръгна надолу, въпреки ескалацията на напрежението в Близкия изток


Цената на петрола тръгна надолу, въпреки ескалацията на напрежението в Близкия изток
Снимка: iStock

2012

Цените на петрола се понижиха въпреки ескалацията на напрежението в Близкия изток, след като Израел изпрати сухопътни сили в ивицата Газа. Инвеститорите ще следят внимателно заседанието на Федералния резерв на САЩ за паричната политика по-късно тази седмица, предава CNBC.

Сортът Брент се понижи с 1,06% до 89,52 долара за барел, а американския лек суров петрол отстъпи с 1,16% до 84,55 долара за барел.

„Мисля, че пазарът е оценил цената на нахлуването в петък и тази вечер е по-скоро „продайте факта“, заяви Боб Макнали, президент на Rapidan Energy Group за CNBC по имейл. По думите му наземните операции са „засега ограничени“ и отбеляза други макроикономически опасения.

Очаква се Фед да остави лихвените проценти непроменени в края на двудневното си заседание в сряда, след като икономиката на САЩ нарасна по-бързо от очакваното с 4,9% годишен темп през третото тримесечие.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви на пресконференция в събота, че Израел е навлязъл във втората си фаза на войната, която според него ще е „дълга и трудна“, тъй като разширява наземните си операции в ивицата.

Снимка: iStock

Цените на петрола се повишиха късно в петък, като Брент скочи над 90 долара за барел, след като Израел заяви, че войските му „увеличават сухопътната операция“ в Газа, докато се опитва да се справи с групировката „Хамас“.

„Въпреки че голямо прекъсване на доставките на петрол не е нашият основен случай, пазарът на петрол миналата седмица стана малко самодоволен относно вероятността за голямо сухопътно нахлуване на Израел в Газа и риска от по-широка регионална война“, отбелязва Макнали.

ОЩЕ: Без петрол за подкрепящите Израел: Закана от голям производител

Пазарите вероятно ще добавят допълнителна премия за военен риск предвид последните развития. Повече рискова премия може да бъде включена в цената на суровия петрол тази седмица, смята Макнали.

ANZ също повтори подобни прогнози. „Ескалацията на войната повишава риска около прекъсванията на доставките, надвиснали над пазара след атаката на Хамас“, пише ANZ в ежедневна бележка в понеделник.

Снимка: iStock

„Въпреки че фючърсите на американския суров петрол нараснаха само с 3,3% след атаката на „Хамас“ на 7 октомври, потенциалът за развитие на по-широк конфликт държи пазарите на ръба“, продължава банката.

Докато Израел и палестинските територии не са големи петролни играчи, конфликтът се намира в по-широк ключов регион за производство на петрол, което поражда опасения, че войната може да се разшири отвъд Газа. В неделя съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че САЩ виждат „повишен риск“ конфликтът да се разпространи в други части в региона на Близкия изток.

По-специално, на хоризонта се появиха притеснения за намесата на Иран.

ОЩЕ: Цената на петрола отстъпи от вчерашното си повишение

Иран е основен производител на петрол и основен поддръжник на „Хамас“. Израелската армия обвини Иран, че е поръчал атаки на милиционерски групи, които подкрепя в Йемен, Ирак и Ливан, снабдявайки „Хамас“ с разузнавателна информация и разгръщайки онлайн кампания за съобщения, за да засили антиизраелските настроения.

Миналата седмица Фед предупреди, че всяко отмъщение срещу Техеран може да застраши преминаването на кораби през Ормузкия пролив, жизненоважен канал, считан за най-важната точка за транзит на петрол в света. Ако проливът бъде затворен, цените на петрола може да скочат над 250 долара за барел, казва банката в своята бележка.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко голям е рискът от прекъсване на доставките на петрол заради атаката срещу Израел?

Цената на петрола с лек спад заради надежди за облекчаване на санкциите срещу Венецуела

Какви всъщност са икономическите последствия за света от конфликта между Израел и Хамас?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички