Световната банка: Петролът може да достигне нови рекордни стойности, ако конфликтът в Израел ескалира


Световната банка: Петролът може да достигне нови рекордни стойности, ако конфликтът в Израел ескалира
Снимка: iStock

6072

Цените на петрола могат да достигнат нови рекордни нива, ако войната между Израел и Хамас ескалира, предупреждават от Световната банка.

Ако конфликтът се разшири отвъд границите на ивицата Газа и се повтори ситуация, подобна на арабското петролно ембарго през 1973 г., цените на петрола може да скочат до 157 долара за барел, посочва институацията в последния си доклад за перспективите на стоковите пазари, предава CNBC.

Най-високата регистрирана цена на петрола беше през юли 2008 г., когато Брент се търгуваше до 147,5 долара за барел, сочат данни на LSEG.

„При сценарий на голям срив, сравним с арабското петролно ембарго през 1973 г. – световното предлагане на петрол ще се свие с 6 до 8 млн. барела на ден. Това би повишило цените с 56% до 75% първоначално – до между 140 и 157 долара за барел“, отбелязва Световната банка.

Снимка: iStock

Петролната криза преди 50 години доведе до 4-кратно покачване на цените на петрола, след като арабските министри на енергетиката наложиха ембарго върху износа на петрол на САЩ. Причината беше подкрепата на Вашингтон за Израел в арабско-израелската война от 1973 г., известна в Израел като войната Йом Кипур.

Прогнозата е един от трите рискови сценария на Световната банка, които оценяват различните степени на прекъсване на доставките на петрол, базирани на минали исторически епизоди, включващи регионални конфликти.

ОЩЕ: Колко голям е рискът от прекъсване на доставките на петрол заради атаката срещу Израел?

„Ако конфликтът ескалира, световната икономика ще бъде изправена пред двоен енергиен шок за първи път от десетилетия“, посочва Индермит Джил, главен икономист на банката.

В случай на „малко прекъсване“, глобалните доставки на петрол ще намалеят с между 500 000 барела на ден и 2 млн. барела на ден, спад, съпоставим с този, наблюдаван по време на гражданската война в Либия през 2011 г.

Снимка: iStock

При сценарий със „среден срив“ би изхвърлил от пазарите между 3 млн. и 5 млн. барела на ден, което ще тласне цените на петрола между 109 и 121 долара за барел. Това е приблизително еквивалентно на нивата, достигнати по време на войната в Ирак през 2003 г.

Предвид всичко това, според базовите прогнози на Световната банка цените на петрола се очаква да достигнат средно 90 долара за барел през текущото тримесечие, преди да паднат до средно 81 долара за барел през 2024 г., тъй като глобалният икономически растеж се забавя. Последствията от конфликта върху стоковите пазари „трябва да бъдат ограничени“, ако той не се разшири, гласи доклада.

„Последният конфликт в Близкия изток идва на фона на най-големия шок за стоковите пазари от 70-те години на ХХ век – войната в Украйна. Тази война доведе до разрушителни ефекти върху световната икономика, продължаващи и до днес“, заяви още Джил.

Докато Израел и палестинските територии не са големи петролни играчи, конфликтът се намира в по-широк ключов регион за производство на петрол. „Ако конфликтът ескалира, световната икономика ще бъде изправена пред двоен енергиен шок за първи път от десетилетия – не само от войната в Украйна, но и от Близкия изток“, предупреди икономистът на банката.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на петрола тръгна надолу, въпреки ескалацията на напрежението в Близкия изток

Без петрол за подкрепящите Израел: Закана от голям производител

Какви всъщност са икономическите последствия за света от конфликта между Израел и Хамас?

Цената на петрола се движи към седмична загуба за първи път от три седмици

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички