Цената на петрола пое надолу заради слабите търговски данни на Китай


Цената на петрола пое надолу заради слабите търговски данни на Китай
Снимка: iStock

2099

Цените на петрола се понижиха във вторник, като отсъпи от по-голяма част от печалбата от понеделник, тъй като смесените икономически данни от втория по големина потребител на петрол в света – Китай и опасенията за търсенето през зимата компенсираха решението на Саудитска Арабия и Русия да удължат ограниченията, предава Reuters.

Фючърсите за сорта Брент се понижиха с 47 цента, или 0,55%, до 84,71 долара за барел, докато американският лек суров петрол достигна 80,45 долара за барел, което е спад с 37 цента, или 0,46%.

И двата сорта поскъпнаха с около 30 цента в понеделник, след като най-големите износители Саудитска Арабия и Русия потвърдиха намерението си да удължат съкращенията на доставките на петрол до края на годината.

Въпреки че вносът на суров петрол в Китай показа стабилен ръст както на годишна, така и на месечна база през октомври, общият износ на страната отново се сви с по-бърз темп от очакваното.

Снимка: iStock

„Данните за износа на Китай може да се считат за по-лоши от очакваното, но вътрешното търсене може да нарасне. Слабата тенденция при износа отразява натиска за свиване на световната икономика, който се появи през четвъртото тримесечие“, заяви базираният в Шанхай анализатор на CMC Markets Леон Ли.

Очакванията за намаляване на добива на суров петрол от базираните в Китай рафинерии между ноември и декември може да ограничат търсенето на петрол и да засили спада на цените.

ОЩЕ: Петролът тръгна нагоре, след като Саудитска Арабия и Русия обявиха, че удължават ограниченията

Според някои анализатори удължаването на съкращенията на производството означава, че пазарите още са предпазливи по отношение на търсенето, което може да окаже допълнителен натиск върху цените.

„Ограничаването на производството, предвид ограниченото въздействие върху доставките на петрол от войната Израел-Хамас, предполага, че (Саудитска Арабия) още са загрижени за търсенето“, заявиха анализатори на ANZ.

Снимка: iStock

Притесненията, че по-топла от очакваното зима може да ограничи търсенето на енергия и горива също натежаха върху цените. „Тази година зимата в северното полукълбо е сравнително топла, което е намалило до известна степен потреблението на гориво“, отбеляза Ли от CMC Markets.

От гледна точка на предлагането, пазарите чакат да видят колко дълго Саудитска Арабия и Русия са готови да ограничат производството.

„Това, което ще бъде от по-голям интерес за пазара, е дали ще удължат тези съкращения до началото на 2024 г., или ще върнат нивата на производство. Трябва да получим яснота по въпроса някъде в началото на декември“, добавиха анализаторите на ING.

Саудитска Арабия потвърди в неделя, че ще продължи с допълнителното си съкращаване от 1 млн. барела на ден, което означава производство от около 9 млн. барела на ден за декември, се казва в изявление на източник от министерството на енергетиката.

Москва също обяви, че ще продължи допълнителното си намаляване на доставките от 300 000 барела на ден от износа на суров петрол и петролни продукти до края на декември.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на петрола леко се покачва, но котировките вървят към втори седмичен спад

Цената на петрола тръгна нагоре след решението на Фед да запази лихвите непроменени 

Петролът поскъпва преди решението на Федералния резерв за лихвите и на фона на конфликта в Израел

Цената на петрола се движи към седмична загуба за първи път от три седмици

Световната банка: Петролът може да достигне нови рекордни стойности, ако конфликтът в Израел ескалира

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички