Петролът тръгна нагоре, след като Саудитска Арабия и Русия обявиха, че удължават ограниченията


Петролът тръгна нагоре, след като Саудитска Арабия и Русия обявиха, че удължават ограниченията
Снимка: iStock

3294

Цената на петрола се повиши в понеделник, след като най-големите износители Саудитска Арабия и Русия обявиха, че ще продължат с доброволните съкращения на добива и износа на петрол, както и заради спекулации за допълнително затягане на санкциите срещу търговията на суровината от Иран, предаде Reuters.

Фючърсите на суровия петрол Брент се покачиха с 35 цента, или 0,41%, до 84,89 долара за барел, а котировките на американския лек суров петрол нараснаха до 80,92 долара за барел, ръст от 41 цента, или 0,51%.

Саудитска Арабия потвърди, че ще продължи с допълнителното си доброволно съкращаване от 1 млн. барела на ден и през декември, за да запази добива на ниво от около 9 млн. барела на ден, гласи изявление на източник от министерството на енергетиката. Решението на Рияд беше в съответствие с очакванията на анализаторите.

Русия също обяви, че ще продължи допълнителното си доброволно намаляване на износа с 300 000 барела на ден на суров петрол и петролни продукти до края на декември.

Снимка: iStock

Според анализаторите на ING предлагането на петрол ще бъде повече от търсебето през първото тримесечие на 2024 г., „което може да е достатъчно да убеди Саудитска Арабия и Русия да продължат със съкращенията“.

През изминалата седмица и двата контракта отбелязаха втори седмичен спад, като котировките се понижиха средно с около 6%. Това се случи на фона на опити за ограничаване и овладяване на напрежението в Близкия изток.

ОЩЕ: Цената на петрола леко се покачва, но котировките вървят към втори седмичен спад

„Пазарът не оценява особено геополитическия риск на настоящите нива, така че това остава ключов възходящ риск“, заяви Сувро Саркар, анализатор на DBS, базиран в Сингапур.

Тази седмица инвеститорите гледат повече икономически данни от Китай, след като вторият по големина потребител на петрол в света публикува разочароващи фабрични данни за октомври миналата седмица.

Базираният в Сидни IG анализатор Тони Сикамор очаква цените на петрола да се движат от конфликта в Близкия изток и технически графики тази седмица. По думите му американският лек суров петрол трябва да се задържи над 80 долара за барел в началото на тази седмица, в противен случай цените може да паднат до ниските нива от 77,59 долара, наблюдавани през август.

Снимка: iStock

Саркар очаква Брент да продължи да получава подкрепа при 80-85 долара за барел, изтъквайки продължаващите ограничения на добива, края на повишенията на лихвените проценти и поевтиняващия щатски долар, след изнесените в петък данни за заетостта в САЩ, по-слаби от очакваните.

В петък Камарата на представителите в Конгреса на САЩ прие законопроект за засилване на санкциите срещу иранския петрол, които предвицждат мерки срещу чуждестранни пристанища и рафинерии за преработка на петрол, изнасян от Иран. Документът още не е подписан от президента на САЩ Джо Байдън, за да се превърне в закон.

Саркар твърди, че анализаторите още изчакват да видят дали потенциалният закон ще засегне петролния износ от Иран. Подобни санкции обикновено се налагат изключения и Китай може да продължи да внася ирански петрол.

Броят на петролните платформи в САЩ е намалял с 8 до 496 миналата седмица, най-ниското им ниво от януари 2022 г., посочиха в седмичния си доклад в петък от компанията Baker Hughes.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на петрола тръгна нагоре след решението на Фед да запази лихвите непроменени 

Петролът поскъпва преди решението на Федералния резерв за лихвите и на фона на конфликта в Израел

Цената на петрола се движи към седмична загуба за първи път от три седмици

Световната банка: Петролът може да достигне нови рекордни стойности, ако конфликтът в Израел ескалира

Цената на петрола тръгна надолу, въпреки ескалацията на напрежението в Близкия изток

Без петрол за подкрепящите Израел: Закана от голям производител

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички