Цената на петрола тръгна надолу заради забавяне на търсенето в САЩ и Китай


Цената на петрола тръгна надолу заради забавяне на търсенето в САЩ и Китай
Снимка: iStock

1597

Цените на петрола се понижиха в днешната азиатска търговия и загубиха инерцията от петък под натиска на опасенията за спад в търсенето в САЩ и Китай, предаде Reuters.

Фючърсите на петрола сорт Брент паднаха със 59 цента, или 0,72%, до 80,84 долара за барел към 10:00 часа българско време, докато фючърсите на американския лек суров петрол бяха 76,55 долара, което е спад от 62 цента, или 0,8%.

И двата сорта поскъпнаха с над 2% в петък, след като Ирак изрази подкрепата си за ограничаване добивите на ОПЕК+, но загубиха около 4% за седмицата, като отбелязаха третата си седмична загуба за първи път от май.

„Инвеститорите са фокусирани върху забавянето на търсенето в САЩ и Китай, докато опасенията от въздействието от конфликта между Израел и „Хамас“ върху петролните пазари постепенно намаляха“, отбелязва Хироюки Кикукава, президент на NS Trading, подразделение на Nissan Securities.

Снимка: iStock

Миналата седмица американската Агенцията за енергийна информация (EIA) заяви, че добивите на суров петрол в САЩ тази година ще се повишат с малко по-малко от очакваното, докато същевременно търсенето намалява.

Следващата година потреблението на бензин на глава от населението в САЩ може да падне до най-ниското ниво от 20 години, се казва в съобщението.

ОЩЕ: Цената на петрола пое надолу заради слабите търговски данни на Китай

Слабите икономически данни миналата седмица от Китай, най-големият вносител на суров петрол в света, засилиха опасенията за глобален спад на търсенето, което се потвърждава и от това, че за декември китайските рафинерии са намалили поръчките си от Судитска Арабия. Потребителските цени в Китай през октомври паднаха до най-ниските си нива от пандемията, което постави под съмнение икономическото възстановяване на страната.

Снимка: iStock

Най-големите износители на петрол Саудитска Арабия и Русия потвърдиха миналата седмица, че ще продължат да съкращват добива на петрол до края на годината, тъй като опасенията за търсенето и икономическия растеж продължават да влияят върху пазарите на суров петрол.

На 26 ноември ще се проведе среща на страните от ОПЕК+, на която се очаква да се вземе решение за посоката на добивите през следващите месеци.

Американските енергийни компании намалиха броя на работещите петролни платформи за втора поредна седмица до най-ниското им ниво от януари 2022 г., обяви фирмата за енергийни услуги Baker Hughes. Броят на оборудването сочи към бъдеща продукция.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на петрола падна до 3-месечно дъно заради опасенията за намаляващото търсене

Цената на петрола леко се покачва, но котировките вървят към втори седмичен спад

Цената на петрола тръгна нагоре след решението на Фед да запази лихвите непроменени 

Петролът поскъпва преди решението на Федералния резерв за лихвите и на фона на конфликта в Израел

Цената на петрола се движи към седмична загуба за първи път от три седмици

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички