Цените на петрола се повишиха с над 1%, след като докладът на ОПЕК намали опасенията за търсенето


Цените на петрола се повишиха с над 1%, след като докладът на ОПЕК намали опасенията за търсенето
Снимка: iStock

1570

Цените на петрола се повишиха с над 1% в понеделник, след като месечният пазарен доклад на ОПЕК облекчи притесненията за намаляващото търсене, а разследването на САЩ за предполагаеми нарушения на руските петролни санкции породи опасения за потенциални прекъсвания на доставките.

Фючърсите на сорта Брент се повишиха с 1,09 долара, или 1,3%, до 82,52 долара за барел, като американският лек суров петрол също поскъпна с 1,09 долара, или 1,4%, до 78,26 долара за барел.

В месечен доклад ОПЕК обяви, че петролният пазар остава силен и обвини спекулантите за спада на цените. ОПЕК повиши леко прогнозата си за 2023 г. за растеж на глобалното търсене на петрол и се придържа към сравнително високата си прогноза за 2024 г.

„Месечният доклад на ОПЕК за пазара на петрол изглежда се противопоставя на опасенията за търсенето, позовавайки се на преувеличените негативни настроения около китайското търсене, като заедно с това повишава прогнозите за растеж на търсенето за тази година и ги оставя непроменени за следващата“, заяви Крейг Ерлам, старши пазарен анализатор в OANDA.

Снимка: iStock

„Цените на петрола също се повишиха и от докладите, че Министерството на финансите на САЩ предприема мерки срещу износа на руски петрол“, посочи анализаторът на UBS Джовани Стауново.

Министерството на финансите изпрати искане до компаниите за управление на кораби за информация за 100 кораба, за които подозира, че нарушават западните санкции за руския петрол, заяви източник, запознат с документите, предаде Reuters.

ОЩЕ: Цената на петрола тръгна надолу заради забавяне на търсенето в САЩ и Китай

Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) заяви миналата седмица, че производството на суров петрол в страната тази година ще нарасне с по-малко от очакваното и търсенето ще спадне. В понеделник EIA прогнозира, че добивът на петрол в САЩ ще спадне през декември за втори пореден месец.

Слабите икономически данни миналата седмица от най-големия вносител на суров петрол Китай подхраниха притесненията за колебливо търсене. Китайските рафинерии поискаха по-малко доставки за декември от Саудитска Арабия, най-големият износител в света.

Снимка: iStock

„Все пак цените на петрола може да са достигнали дъно, след като паднаха с около 4% миналата седмица и записаха първата си триседмична поредица от май“, отбеляза Фауад Разакзада, анализатор в City Index.

„Като се има предвид, че цените на петрола отслабнаха през последните няколко седмици, Саудитска Арабия и Русия вероятно ще продължат с доброволните си съкращения на доставките през следващата година. Следователно това трябва да ограничи потенциала за спад“, заяви Разакзада.

Миналата седмица най-големите износители на петрол Саудитска Арабия и Русия, част от групата, известна като ОПЕК+, потвърдиха, че ще продължат с допълнителните съкращения на добива на петрол до края на годината, тъй като опасенията за търсенето и икономическия растеж продължават да влияят върху пазарите на суров петрол.

Следващата среща на ОПЕК+ е насрочена за 26 ноември.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на петрола пое надолу заради слабите търговски данни на Китай

Цената на петрола падна до 3-месечно дъно заради опасенията за намаляващото търсене

Цената на петрола леко се покачва, но котировките вървят към втори седмичен спад

Цената на петрола тръгна нагоре след решението на Фед да запази лихвите непроменени 

Петролът поскъпва преди решението на Федералния резерв за лихвите и на фона на конфликта в Израел

Цената на петрола се движи към седмична загуба за първи път от три седмици

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички