Петролът тръгна надолу заради прогнози за слабо световно търсене


Петролът тръгна надолу заради прогнози за слабо световно търсене
Снимка: iStock

1692

Цените на петрола се понижават във вторник, тъй като притесненията за по-слабото търсене на фона на забавящата се икономика в световен мащаб надделяха над перспективите за допълнителни съкращения на доставките от ОПЕК и нейните съюзнички, каквато е Русия, предава Reuters.

Фючърсите на суровия петрол Брент поевтиняват с 49 цента, или 0,6%, до 81,83 долара за барел, а цената на фючърсите на американския лек суров петрол бяха на 77,21 долара за барел, което е спад от 46 цента, или 0,59%.

И двата бенчмарка поскъпнаха с около 2% в понеделник, след като трима източници от ОПЕК+ заявиха пред Reuters, че групата производители, включваща Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, е готова да обмисли дали да направи допълнителни съкращения на доставките на петрол, когато се срещне на 26 ноември.

Тези печалби бяха намалени във вторник.

Снимка: iStock

„Тъй като опасенията за търсенето още остават, инвеститорите решиха да изчакат да потвърди действителното решение на ОПЕК+“, заяви Цуйоши Уено, старши икономист в изследователския институт NLI.

Според осем анализатори ОПЕК+ вероятно ще удължи или дори ще задълбочи съкращенията на доставките на петрол през следващата година.

ОЩЕ: Петролът поскъпва на фона на признаци за допълнителни съкращения от ОПЕК+

„Виждаме известна възможност за групата да направи по-дълбоко намаление, но бихме очаквали, че Саудитска Арабия ще търси допълнителни барели от други членове, за да сподели тежестта на понижението“, смята анализаторът на RBC Capital Хелима Крофт.

„Повторното отваряне на споразуменията за квотите, постигнати през юни, може да се окаже предизвикателство и може да доведе до продължителни преговори и ръководството може да търси повече доброволни ограничения от отделните производители“, посочва тя.

Снимка: iStock

Основните сортове на петролния пазар поевтиняха с около 16% от края на септември, тъй като добивът на суров петрол в САЩ, най-големият производител в света, се задържа на рекордно високи нива, докато пазарът се притесняваше за ръста на търсенето, особено от Китай, най-големият вносител на петрол в света.

Трейдърите търсят признаци за отслабване на търсенето от потенциална рецесия в САЩ през 2024 г., като отчитат и предупреждението от миналата седмица за възможна дефлация от Walmart, най-големият търговец на дребно в САЩ.

Запасите от суров петрол и бензин в САЩ вероятно са се увеличили миналата седмица, докато запасите от дестилати се очаква да са спаднали, показват данните от предварително проучване на Reuters в понеделник. Седмичните доклади за запасите от Американския петролен институт и Администрацията за енергийна информация ще бъдат публикувани по-късно във вторник и сряда.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на петрола върви към спад за четвърта поредна седмица

Цените на петрола се повишиха с над 1%, след като докладът на ОПЕК намали опасенията за търсенето

Цената на петрола пое надолу заради ръст на запасите в САЩ и намаленото търсене в Китай

Цената на петрола тръгна надолу заради забавяне на търсенето в САЩ и Китай

Цената на петрола тръгна нагоре, след силните икономически данни за Китай

Цената на петрола пое надолу заради слабите търговски данни на Китай

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички