Цените на петрола са разнопосочни заради опасения за търсенето на Китай и съкращенията на ОПЕК+


Цените на петрола са разнопосочни заради опасения за търсенето на Китай и съкращенията на ОПЕК+
Снимка: iStock

1230

Цените на петрола се движат в разнопосочна посока в сряда, докато инвеститорите преценяват от новите съкращения на добива на ОПЕК+ и прогнозите за влошаване на търсенето в Китай, предава Reuters.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпнаха 18 цент, или 0,23% до 77,38 долара за барел. Фючърсите на американския лек суров петрол паднаха с 7 цента, или 0,10% до 72,39 долара за барел.

И двата бенчмарка затвориха на най-ниското си ниво от 6 юли на предишната сесия, като WTI отбеляза четири последователни дни на спад.

Организацията на страните износителки на петрол и съюзници, сред които и Русия (ОПЕК+), се споразумяха за доброволно свиване на добива от около 2,2 млн. барела на ден за първото тримесечие на 2024 г. в края на миналата седмица. В тези съкращения влизат и доброволните такива на Саудитска Арабия и Русия от 1,3 млн. барела на ден, които двете производителки решиха да удължат.

„Единствената добра новина през последните няколко дни беше, че властите в двете държави заявиха, че ограниченията на добива на ОПЕК+ могат да бъдат удължени или задълбочени в зависимост от това каква е пазарна ситуация“ през първата половина на 2024 г., коментира Сувро Саркар, ръководител на екипа на енергийния сектор в DBS банка. „Освен това... не виждаме никакви положителни катализатори за цената на петрола в близко бъдеще“, допълва той.

Снимка: iStock

Притесненията от разпространението на конфликта между Израел и „Хамас“ и ефекта му върху доставките забавят пониженията на цените, наблюдавани по-рано, според анализатори.

„Освен това страховете от потенциална ескалация на конфликта в Близкия изток се възобновиха, след като САЩ посочи Иран като отговорен за нападението срещу американски кораби“, заяви Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор на Phillip Nova.

Въпреки това някои анализатори запазват мечите си настроения относно цените.

ОЩЕ: Цената на петрола с неясна посока на фона на съкращенията на добива на ОПЕК+

„Това може да е просто техническо възстановяване в краткросрочен план и силата е много слаба. В момента се наблюдава низходяща тенденция при цените на петрола... Вече отчетохме увеличение на запасите в САЩ и цените на петрола вероятно ще паднат под границата от 70 долара за барел“, казва базираният в Шанхай анализатор на CMC Markets Леон Ли.

Опасенията за икономическото състояние на Китай, което може да ограничи общото търсене на гориво във втория по големина потребител на петрол в света, също оказаха влияние върху цените.

Снимка: iStock

Във вторник рейтинговата агенция Moody's понижи перспективата за рейтинга на Китай от стабилна до отрицателна, позовавайки се на „повишени рискове, свързани със структурно и трайно по-нисък икономически растеж в средносрочен план продължаващия спад в сектора на имотите“.

Китай ще публикува предварителни търговски данни, включително данни за вноса на суров петрол, в четвъртък.

Според пазарни източници, които се позовават на данни на Американския петролен институт от вторник, запасите от суров петрол и горива в САЩ са се увеличили през седмицата до 1 декември.

Запасите от суров петрол са се увеличили с 594 000 барела, казаха източници, пожелали анонимност. Запасите от бензин са нараснали с 2,8 млн. барела, а запасите от дестилат са се увеличиха с близо 1,9 млн. барела.

Правителствените данни на САЩ за запасите трябва да бъдат публикувани в сряда.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Петролът поевтиня в резултат на слабите данни от Китай и в очакване на срещата на ОПЕК+ 

Петролът поскъпва в очакване на срещата на ОПЕК+ и под натиска на буря в Черно море

Петролът поскъпна в очакване на новите съкращения на добива от ОПЕК+

Цената на петрола Брент падна до под 80 долара за барел преди срещата на ОПЕК+

Цените на петрола остават без съществена промяна преди съкращенията на ОПЕК+

Петролът поскъпва на фона на признаци за допълнителни съкращения от ОПЕК+

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички