Петролът поевтиня в резултат на слабите данни от Китай и в очакване на срещата на ОПЕК+


Петролът поевтиня в резултат на слабите данни от Китай и в очакване на срещата на ОПЕК+
Снимка: iStock

1454

Цените на петрола спаднаха в днешната азиатска търговия, в резултат на оповестените по-слаби от очакваното данни за промишленото производството в Китай, но инвеститорите остават предпазливи в очакване на ключовата среща на страните от ОПЕК+ по-късно днес, на която ще се обсъди евентуалното намаляване на добивите пред следващата година, предава Reuters.

Фючърсите за сорта Брент поевтиняха с 28 цента или 0,3 на сто до 82,90 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол загубиха 24 цента, или 0,3%, до 77,68 долара за барел.

Петролните договори се повишиха с близо 2% спрямо предишния ден на фона на надеждите за някаква подкрепа на цените от групата ОПЕК+, включително Русия.

Членовете на ОПЕК+ ще проведат среща в четвъртък. Разговорите преди срещата бяха съсредоточени върху удължаване на съкращенията на добива, въпреки че подробностите още не са договорени, твърдят близки до групата източници пред Reuters.

„Обратното броене до срещата на ОПЕК+ вече е в ход и това беше основният фокус за цените на петрола, тъй като участниците на пазара засега отбягват всякакви новини по темата“, отбелязва Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG.

Снимка: iStock

„Имаме по-голями от очакваните запаси на суров петрол от данните на EIA, заедно с низходяща изненада в цифрите на PMI на Китай тази сутрин. И двете може да доведат до по-малко търсене и предлагане, но не успяха да причинят голям спад в цените“, добави Йеп.

Промишленото производство в Китай през ноември се свива за втори пореден месец при това с по-бърз темп от очакваното, сочат официални данни. Данните вероятно ще провокират Пекин, който ще обяви нови мерки в подкрепа на икономическият растеж в най-големия вносител на петрол в света.

ОЩЕ: Петролът поскъпва в очакване на срещата на ОПЕК+ и под натиска на буря в Черно море

В същото време САЩ отчитат изненадващ ръст на петролните си запаси през миналата седмица, което подсказва за намаляване на търсенето.

„Несигурността от срещата се засилва и от това, че още не се знае дали групата е успяла да разреши разногласията за целите за производство на Ангола и Нигерия за следващата година“, отбелязват анализаторите.

Африканските членове на групата производители на ОПЕК+ Ангола и Нигерия целят по-висок добив на петрол, посочват официални лица пред Reuters.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Петролът поскъпна в очакване на новите съкращения на добива от ОПЕК+

Цената на петрола Брент падна до под 80 долара за барел преди срещата на ОПЕК+

Цените на петрола остават без съществена промяна преди съкращенията на ОПЕК+

Петролът поскъпва на фона на признаци за допълнителни съкращения от ОПЕК+

Петролът тръгна надолу заради прогнози за слабо световно търсене

Цената на петрола върви към спад за четвърта поредна седмица

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички