Петролът поскъпва в очакване на срещата на ОПЕК+ и под натиска на буря в Черно море


Петролът поскъпва в очакване на срещата на ОПЕК+ и под натиска на буря в Черно море
Снимка: iStock

1636

Цената на петрола започна сесията почти без промяна в сряда, спрямо предходния ден, тъй като инвеститорите са предпазливи преди ключовата среща на ОПЕК+, на която трябва да се вземе решение за политиката на добива през следващите месеци. Същевременно нарушаване на доставките в Черно море, причинено от буря, осигури ръст на цените, предава Reuters.

Фючърсите на сорта Брент се покачват с 3 цента до 81,71 долара за барел. Фючърсите на американския лек суров петрол поскъпнаха със 17 цента, или 0,2%, до 76,58 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с около 2% във вторник заради възможността Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ като Русия (ОПЕК+) да удължат или задълбочат съкращенията на добива, а също и заради притесненията за петролния добив в Казахстан и по-слабия американски долар.

ОПЕК+ трябва да проведе онлайн среща на ниво министри в четвъртък, за да обсъди целите за добива през 2024 г., след като отложи срещата на 26 ноември.

Преговорите ще бъдат трудни и е възможно удължаване на предходното споразумение, вместо по-дълбоки съкращения на добива, обявиха четирима източници от ОПЕК+.

Снимка: iStock

„Ако те (ОПЕК+) не постигнат предварително споразумение, не можем да изключим риска от ново отлагане на срещата, което вероятно ще подложи цените на петрола на известен натиск към понижение“, отбелязват Уорън Патерсън и Ева Манти, анализатори от ING , в коментар до клиенти.

„Перспективите за петролния пазар през 2024 г. до голяма степен ще зависят от политиката на ОПЕК+“, допълват те.

Премията върху договорите за зареждане на Brent в началото на месеца над тези, които се зареждат за шест месеца, се покачи до двуседмичен връх, което предполага натрупване на опасения относно дефицита на доставките в дългосрочен план.

ОЩЕ: Петролът поскъпна в очакване на новите съкращения на добива от ОПЕК+

Силна буря в черноморския региона наруши износа на петрол на 2 млн. барела на ден от Казахстан и Русия, съобщиха представители на двете страни, а думите им се потвърждават и от данни на пристанищни оператори. Това засилва опасенията за затягане на доставкте в краткосрочен план.

Най-големите петролни находища в Казахстан намаляват общия си дневен добив на петрол с 56% от 27 ноември, съобщи казахстанското министерството на енергетиката.

Снимка: iStock

Петролът получи подкрепа от слабостта на долара и спада на запасите от суров петрол в САЩ.

Доларът е на около тримесечно дъно спрямо основните си конкурентни валути в сряда на фона на нарастващите очаквания, че Федералният резерв може да започне да понижава лихвите до началото на следващата година.

По-слабият долар обикновено подкрепя цените на петрола, тъй като прави по-евтин за притежателите на други валути.

Междувременно запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 817 000 барела миналата седмица, според пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт.

Осем анализатори, анкетирани от Ройтерс, изчислиха средно, че запасите от суров петрол са намалели с около 900 000 барела през седмицата до 24 ноември. Седмичните данни на правителството на САЩ за запасите трябва да бъдат публикувани в сряда.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на петрола Брент падна до под 80 долара за барел преди срещата на ОПЕК+

Цените на петрола остават без съществена промяна преди съкращенията на ОПЕК+

Петролът поскъпва на фона на признаци за допълнителни съкращения от ОПЕК+

Петролът тръгна надолу заради прогнози за слабо световно търсене

Цената на петрола върви към спад за четвърта поредна седмица

Цените на петрола се повишиха с над 1%, след като докладът на ОПЕК намали опасенията за търсенето

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички