Цените на петрола вървят към понижение за седма поредна седмица


Цените на петрола вървят към понижение за седма поредна седмица
Снимка: iStock

1170

Цената на петрола се насочва към седми пореден седмичен спад на фона на притеснение относно свръхпредлагане и слабото търсене от Китай. Но цените се възстановяват в петък, след като Саудитска Арабия и Русия призоваха повече членове на ОПЕК+ да се присъединят към съкращенията на добива, предава Reuters.

Фючърсите на суровия сорт Брент се повишиха с 1,31 долара, или 1,77%, до 75,36 долара за барел, докато тези на американския лек суров петрол поскъпнаха с 1,19 долара, или 1,72%, до 70,53 долара за барел.

И двата бенчмарка достигнаха най-ниското си ниво от края на юни в предходната сесия, знак, че според много трейдъри на пазара има свръхпредлагане. Сортовете Брент и американския лек суров петрол освен това са в структура тип контанго (цената на фючърсните контракти е по-висока от спот цената).

„Някои продавачи на късо затвориха позициите си, тъй като петролният пазар е смятан за свръхпродаден. Междувременно намаляващите цени на петрола принудиха ОПЕК+ да подобри солидарността за успокояване на пазара“, коментират анализатори от Haitong Futures.

Снимка: iStock

Саудитска Арабия и Русия, двете най-големи страни износителки на петрол света, в четвъртък призоваха всички страни от ОПЕК+ да се присъединят към споразумението за намаляване на добива за доброто на световната икономика. Това се случи само дни след бурна среща на клуба на производителите.

Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ, известни като ОПЕК+, се договориха за намаляване на добива с 2,2 млн. барела на ден за първото тримесечие на 2024 г.

ОЩЕ: Цените на петрола се възстановяват от 6-месечно дъно, но опасенията за търсенето остават

„Въпреки обещанията на страните от ОПЕК+, виждаме, че общият добив е намален само с 350 000 барела на ден от декември 2023 г. до януари 2024 г. (38,23 млн. барела на ден до 37,92 млн. барела на ден)“, коментира Виктор Катона, водещ петролен анализатор в компанията Kpler.

Някои страни от ОПЕК+ може да не се придържат към ангажиментите си заради смътните базови линии на квотите и зависимостта от приходите от хидрогорива, допълва Катона.

Фючърсите върху сортовете Брент и WTI се насочват към седмичен спад от съответно с 4,2% и 4,5%, което би било най-голямата им загуба от пет седмици.

Снимка: iStock

Притесненията за икономиката на Китай растящият петролен добив в САЩ също подхраниха забавянето на пазара тази седмица.

Данните на китайските митници показаха, че вносът на суров петрол през ноември е намалял с 9% спрямо година по-рано, тъй като високите нива на наличностите, слабите икономически показатели и забавянето на поръчките от независими рафинерии са отслабили търсенето.

В Индия потреблението на гориво през ноември спадна, след като достигна 4-месечен връх предходния месец, заради по-малкото пътувания в третия по големина потребител на петрол в света след празничен сезон.

В САЩ добивът остава близо до рекордно високи нива от над 13 млн. барела на ден, показаха данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ в сряда.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола са разнопосочни заради опасения за търсенето на Китай и съкращенията на ОПЕК+

Цената на петрола с неясна посока на фона на съкращенията на добива на ОПЕК+

Петролът поевтиня в резултат на слабите данни от Китай и в очакване на срещата на ОПЕК+ 

Петролът поскъпва в очакване на срещата на ОПЕК+ и под натиска на буря в Черно море

Петролът поскъпна в очакване на новите съкращения на добива от ОПЕК+

Цената на петрола Брент падна до под 80 долара за барел преди срещата на ОПЕК+

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички