Цените на петрола се възстановяват от 6-месечно дъно, но опасенията за търсенето остават


Цените на петрола се възстановяват от 6-месечно дъно, но опасенията за търсенето остават
Снимка: iStock

1459

Цените на петрола се повишават в четвъртък, след като удариха до 6-месечно дъно през предишната сесия, но инвеститорите остават притеснени за слабото търсене и икономическото забавяне в САЩ и Китай, предава Reuters.

Фючърсите на суровия петрол от сорта Брент се повишават с 64 цента, или 0,86%, до 74,56 долара за барел. Фючърсите на американския лек суров петрол поскъпват с 51 цента, също с 0,74%, до 69,89 долара за барел.

„Петролните пазари може да са били свръхпродадени“, което може да означава, че възстановяването е „краткосрочно“, казва Тина Тън, пазарен анализатор в CMC Markets.

В предишната сесия пазарът беше „стреснат“ от данни, показващи, че производството на суровината в САЩ остава близо до рекордно високи нива, въпреки че запасите са се свили, пишат анализатори от ANZ в бележка.

Част от поевтиняването беше и в резултат на по-високите запаси от горива, отбелязват анализаторите на ANZ.

Снимка: iStock

Запасите от бензин са нараснали с 5,4 млн. барела миналата седмицата до 223,6 млн. барела, съобщи Агенцията за енергийна информация (EIA) в сряда, далеч надхвърляйки очакванията за нарастване на 1 млн. барела.

За първи път от година насам пазарната структура за договори върху Брент премина към търговия в контанго, при която по-краткосрочните фючърси са по-евтини от тези 6 месеца по-късно. Договорите върху американския лек суров петрол също преминаха към търговия в контанго за 6 месеца.

Пазарът, който се връща към контанго, предполага, че има по-малко притеснения относно текущата ситуация с доставките и кара търговците да складират барели.

ОЩЕ: Цените на петрола са разнопосочни заради опасения за търсенето на Китай и съкращенията на ОПЕК+

Цените на петрола изтриха с около 10%, от стойността си, откакто Организацията на страните износителки на петрол и съюзници, известни като ОПЕК+, приеха доброволни съкращения на добива с 2,2 млн. барела на ден.

„Петролните пазари изглежда напълно игнорират действията на картела, целящи да поддържат на цените на петрола високи. Намаляването на инфлацията също подхранва страховете от глобално икономическо забавяне и на свой ред намалява търсенето на гориво в световен мащаб“, коментира Приянка Сачдева, анализатор от Phillip Nova, в бележка.

Проучване на Reuters установи, че производството на петрол от ОПЕК е спаднало през ноември, което е първото му месечно свиване от юли в резултат на ограничените доставки от Нигерия и Ирак, както и удължените съкращения в подкрепа на пазара от Саудитска Арабия и други членове на по-широкия алианс ОПЕК+.

Снимка: iStock

Междувременно руският президент Владимир Путин и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман се срещнаха, за да обсъдят бъдещото си сътрудничество за цените на петрола в сряда като членове на ОПЕК+, което може да засили доверието на пазара в ефекта от съкращенията на добива.

Кувейт и Алжир също потвърдиха своята подкрепа и се ангажираха да спазват доброволните съкращения.

Китайските митнически данни показват, че вносът на суров петрол през ноември е намалял с 9% спрямо година по-рано, тъй като високите нива на запаси, слабите икономически показатели и забавянето на поръчките от независими рафинерии отслабват търсенето.

Въпреки че общият внос се е свил на месечна база ноември, износът на китай е нараснал за първи път от 6 месеца през ноемврим което предполага, че производственият сектор може би започва да се възползва от засилването на световните търговски потоци.

Рейтинговата агенция Moody's предупреди за понижение на Хонконг, Макао и част от китайските държавни компании и банки в сряда, само ден след като отправи предупреждение за понижение на кредитния рейтинг на Китай.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на петрола с неясна посока на фона на съкращенията на добива на ОПЕК+

Петролът поевтиня в резултат на слабите данни от Китай и в очакване на срещата на ОПЕК+ 

Петролът поскъпва в очакване на срещата на ОПЕК+ и под натиска на буря в Черно море

Петролът поскъпна в очакване на новите съкращения на добива от ОПЕК+

Цената на петрола Брент падна до под 80 долара за барел преди срещата на ОПЕК+

Цените на петрола остават без съществена промяна преди съкращенията на ОПЕК+

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички