Цената на петрола се повиши преди ключовите решения за лихвените проценти


Цената на петрола се повиши преди ключовите решения за лихвените проценти
Снимка: iStock

1253

Цените на петрола се повишават във вторник, но инвеститорите останаха предпазливи преди ключовото решение на Федералния резерв за лихвените проценти и данните за инфлацията в САЩ на фона на съмненията, че съкращенията на добива на ОПЕК+ догодина ще компенсират свръхпредлагането на суров петрол и по-слабото нарастване търсенето на гориво, предава Reuters.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за февруари се повишават с 25 цента, или 0,33%, до 76,28 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за януари поскъпват с 29 цента, или 0,41%, до 71,61 долара за барел.

„Цялото внимание ще бъде насочено към данните за CPI в САЩ днес, за да може потенциално да се даде тон на политиците в САЩ на предстоящата им среща“, заяви Йеап Джун Ронг, пазарен анализатор в IG.

Индексът на потребителските цени в САЩ трябва да бъде публикуван във вторник, а двудневното заседание за паричната политика на Федералната комисия за отворения пазар трябва да приключи в сряда.

Снимка: iStock

Очаква се Федералният резерв на САЩ да поддържа лихвените проценти стабилни в сряда, но протоколите от Фед през ноември показаха, че политиците още са загрижени, че инфлацията може да бъде упорита, оставяйки вратата отворена за допълнително затягане, ако е необходимо.

„По-нататъшният напредък на инфлацията ще бъде наблюдаван, за да се потвърди ефективността на настоящите ограничителни политики и да се даде повече място на Федералния резерв да обмисли намаляване на лихвените проценти през 2024 г., ако икономическите условия се влошат“, казва Йеп.

ОЩЕ: Цената на петрола се покачва заради покупки за стратегическия резерв на САЩ

Междувременно страните членки на ЕС са близо до споразумение за предложения 12-ти пакет от санкции срещу Русия, фокусиран върху забраната за диаманти с произход от Русия и нови мерки за спиране на потока от руски петрол, според четирима запознати души с въпроса.

Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ (ОПЕК+) поеха ангажимент да намалят добива с 2,2 млн. барела на ден за първото тримесечие на 2024 г. Но инвеститорите остават скептични, че общото предлагане ще намалее, тъй като се очаква ръстът на добива в страните извън ОПЕК да доведе до свръхпредлагане догодина.

Снимка: iStock

„Ръстът на дейностите по добиване на американски шистов петрол продължава да изненадва положително, а повишенията на производството в други страни производителки извън ОПЕК са неочаквано големи“, посочват анализатори от ANZ Research.

И двата контракта са в пазарна структура контанго, при която цената на фючърсните контракти е по-висока от спот цената за първите няколко месеца на 2024 г. Това показва, че според инвеститорите съществува по-ниско търсене на суров петрол или уместно предлагане за тези месеци.

„Пазарът ще получи нова представа за фундаметите, когато ОПЕК и Международната агенция по енергетика публикуват месечните си доклади за петролния пазар тази седмица. Пазарът на петрол наблюдава и преговорите в COP28“, отбелязват анализаторите от ANZ Research.

Коалиция от над 100 държави настоява за споразумение, което за първи път ще обещае евентуален край на петролната епоха, но се натъква на противопоставянето на страните членки на ОПЕК.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола вървят към понижение за седма поредна седмица

Цените на петрола са разнопосочни заради опасения за търсенето на Китай и съкращенията на ОПЕК+

Цената на петрола с неясна посока на фона на съкращенията на добива на ОПЕК+

Петролът поевтиня в резултат на слабите данни от Китай и в очакване на срещата на ОПЕК+ 

Петролът поскъпва в очакване на срещата на ОПЕК+ и под натиска на буря в Черно море

Петролът поскъпна в очакване на новите съкращения на добива от ОПЕК+

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички