Цената на петрола е напът да сложи край на печелившата си серия на фона на нарастването на запасите в САЩ


Цената на петрола е напът да сложи край на печелившата си серия на фона на нарастването на запасите в САЩ
Снимка: iStock

1989

Цените на петрола се понижават в четвъртък и са напът да прекъснат печелившата си серия, тъй като опасенията за слабо търсене след изненадващото увеличаване на запасите от суров петрол в САЩ надделяха над тревогите за световната търговия, свързани с напрежението в Близкия изток, предава Reuters.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняха с 3 цента до 79,67 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се понижава с 6 цента до 74,16 долара за барел.

И двата бенчмарка посктпнаха за трета поредна сесия в сряда, тъй като инвеститорите се притесняваха от смущения в търговията, като се има предвид, че големите морски транспортни компании избраха да избягват маршрута в Червено море, а по-дългите пътувания увеличават транспортните и застрахователните разходи.

„Фокусът на пазара се върна обратн към слабото търсене в световен мащаб, тъй като се смята, че въздействието на проблема в Червено море върху петрола е ограничено, стига да не се разпространи към Ормузкия проток“, заяви Цуйоши Уено, старши икономист в изследователския институт NLI.

Снимка: iStock

„Нарастването на запасите от суров петрол в САЩ и рекордното производство на петрол там също оказаха натиск върху цените“, заяви той.

Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) заяви в сряда, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 2,9 млн. барела през седмицата до 15 декември до 443,7 млн. барела, спрямо очакванията на анализаторите, анкетирани от Reuters за 2,3 млн. спад на цената.

ОЩЕ: Цената на петрола отчита лек ръст, докато търговците следят напрежението в Червено море

От администрацията заявиха още, че добивът на суров петрол в САЩ е нараснал до рекордните 13,3 млн. барела на дневно миналата седмица, спрямо предишния рекорд от 13,2 млн. барела на ден.

Колкото до доставките – около 12% от световния корабен трафик минава през Червено море и Суецкия канал. Отражението върху доставките на петрол обаче е ограничено домомента, според анализатори, тъй като по-голямата част от суровия петрол от Близкия изток се изнася през Ормузкия проток.

Снимка: iStock

„Тъй като тази година не се очакват допълнителни съкращения на производството от страна на ОПЕК+, цените на петрола вероятно ще останат в предвидения диапазон до края на годината, с фокус върху ключовите икономически данни и реакцията на щатския долар“, заяви Наохиро Ниимура от Market Risk Advisory, изследователска и консултантска фирма.

Той прогнозира, че американският суров петрол ще се търгува между 70-75 долара този месец.

Водената от САЩ коалиция, която налага таван на морските доставки на руски петрол, промени режима на спазване на изискванията в сряда, които според Министерството на финансите ще затруднят руските износители в заобикалянето на мерикте.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола са разнопосочни на фона на напрежението в Червено море

Цените на петрола се насочват към първия си седмичен ръст от два месеца

Петролът пое нагоре, подкрепен от нарасналия оптимизъм за търсенето след заседанието на Фед

Цената на петрола продължава да се понижава преди заседанието на Фед за лихвите

Цената на петрола се повиши преди ключовите решения за лихвените проценти

Цената на петрола се покачва заради покупки за стратегическия резерв на САЩ

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички