Цените на петрола са разнопосочни на фона на напрежението в Червено море


Цените на петрола са разнопосочни на фона на напрежението в Червено море
Снимка: iStock

1083

Цените на петрола поемат в различна посока във вторник, тъй като атаките на обединените от Йемен бойци хуси срещу кораби в Червено море възпрепятстваха морската търговия и принудиха компаниите да променят курса на корабите, предава Reuters.

Фючърсите върху сорта Брент се понижават с 20 цента, или 0,25% до 77,75 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския WTI пада с 63 цента, или 0,87% до 71,84 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с над 1% в понеделник на фона на опасенията на доставчиците, че ще трябва да отклонят още кораби от Червено море.

„Като имаме предвид как няколко държави заедно призоваха за смекчаване на атаките, не е сигурно, че доставките ще останат възпрепятствани дълго време. Това беше причината част от трейдърите да останат да останат предпазливи по време на днешната сесия“, отбелязва Йеап Дзюн Рон, пазарен стратег в IG в Сингапур.

Снимка: iStock

Една от най-големите петролни компании BP временно спря всички доставки през Червено море, а групата петролни танкерни Frontline заяви в понеделник, че нейните кораби ще избягват преминаването по този воден маршрут – признак, че кризата се разраства и обхваща доставките на енергоизточници.

ОЩЕ: Цената на петрола се увеличава на фона на спада на руския износ и проблемите в Червено море

Около 15% от световния корабен трафик преминава през Суецкия канал, който свързва Червено море и Средиземно море, предлагайки най-краткия маршрут по вода между Европа и Азия.

Атаките срещу корабите накараха САЩ и техните съюзници да обсъдят формирането на специална работна група, която да защитава маршрутите в Червено море, ход, който закрлетият враг на САЩ и Израел – Иран определи като голяма грешка.

Снимка: iStock

В Иран петролният министър Джавад Оуджи потвърди в понеделник, че кибератаката е прекъснала дейността на всичките бензиностанции в страната по-рано.

Хакерска група, за която Иран твърди, че е свързана с Израел, вероятно е извършила атаката, която прекъсна работата на бензиностанции в цялата страна в понеделник, съобщиха от иранската обществена телевизия и израелските местни медии.

Междувременно САЩ ще настояват доставчиците да разкрият повече информация за своите сделки с руски петрол, за да бъдат наложени санкции, заявиха американски власти в понеделник, като същевременно признаха, че голяма част от търговията вече е изпълнила на западния надзор, след като Русия е изградила паралелен флот.

Източник: Reueters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола се насочват към първия си седмичен ръст от два месеца

Петролът пое нагоре, подкрепен от нарасналия оптимизъм за търсенето след заседанието на Фед

Цената на петрола продължава да се понижава преди заседанието на Фед за лихвите

Цената на петрола се повиши преди ключовите решения за лихвените проценти

Цената на петрола се покачва заради покупки за стратегическия резерв на САЩ

Цените на петрола вървят към понижение за седма поредна седмица

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички