Петролът пое нагоре, подкрепен от нарасналия оптимизъм за търсенето след заседанието на Фед


Петролът пое нагоре, подкрепен от нарасналия оптимизъм за търсенето след заседанието на Фед
Снимка: iStock

1004

Цените на петрола се увеличават в четвъртък, продължавайки ръстовете си от предишната сесия, благодарение на по-голямото от очакванията седмично изтегляне на суров петрол от американските запаси и обнадеждаващите очаквания за търсенето, след като Федералният резерв на САЩ сигнализира за по-ниски разходи за 2024 г., предава Reuters.

Фючърсите върху срота Брент се покачиха с 1,05 долара, или 1,41%, до 75,31 долара за барел. Контрактите върху американският лек суров петрол WTI поскъпват с 90 цента, или 1,30%, до 70,37 долара за барел.

Пазарът отчете ръст в предишната сесия заради опасения за сигурността на петролните доставки в Близкия изток след нападение срещу танкер в Червено море.

„Цените на суровия петрол нараснаха преди заседанието на Фед и събитието ги повиши още повече“, коментира анализаторът на CMC Markets Тина Тън в бележка до клинети.

Снимка: iStock

По-ниските лихви намаляват разходите по заемите на потребителите, а това може да завиши икономическия растеж и търсенето на петрол. Новината също тласна долара към понижение за трета поредни сесия и сега той е на 4-месечно дъно, а това ще направи петрола по-евтин за чуждестранните купувачи.

„Цените бяха подкрепени от по-голямото от очакванията теглене на количества от запасите със суров петрол в САЩ“, добавя Тън.

ОЩЕ: Цената на петрола продължава да се понижава преди заседанието на Фед за лихвите

Американската администрация за енергийна информация съобщи, че енергийните компании са изтеглили над очакваните 4,3 млн. барела дневено суров петрол от запасите през седмицата до 8 декември заради спад на вноса.

Успокоените притеснения за ръста на търсенето също подкрепят пазара, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) отдаде спада на цените напоследък на „преувеличените опасения“ за ръста на търсенето на петрол в новия си месечен доклад.

Снимка: iStock

Фючърсите върху Брент поевтиняха с около 10%, откакто ОПЕК+ обяви нови съкращения на добива на 30 ноември. ОПЕК+ включва ОПЕК и съюзници като Русия.

Някои анализатори обаче предупредиха за растящите запаси от горива за седмицата в САЩ, което сигнализира за отслабващо търсене през зимата, като заявиха, че това ограничава общото нарастване на пазара.

„Не всички новини бяха добри, тъй като наличностите от бензин и дестилати растат“, посочват анализаторите от ANZ Брайън Мартин и Даниел Хайнс в бележка до клиенти.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на петрола се повиши преди ключовите решения за лихвените проценти

Цената на петрола се покачва заради покупки за стратегическия резерв на САЩ

Цените на петрола вървят към понижение за седма поредна седмица

Цените на петрола са разнопосочни заради опасения за търсенето на Китай и съкращенията на ОПЕК+

Цената на петрола с неясна посока на фона на съкращенията на добива на ОПЕК+

Петролът поевтиня в резултат на слабите данни от Китай и в очакване на срещата на ОПЕК+ 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички