Цената на петрола отчита лек ръст, докато търговците следят напрежението в Червено море


Цената на петрола отчита лек ръст, докато търговците следят напрежението в Червено море
Снимка: iStock

1300

Цените на петрола се повишават в сряда, докато инвеститорите продължават ситуацията в Червено море след неотдавнашните атаки на йеменски бойци хути срещу кораби, предава Reuters.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 80 цента, или 1,01%, до 80,03 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate нараства с 86 цента, или 1,16%, до 74,80 долара за барел

И двата бенчмарка се повишиха с над 1% във вторник на фона на опасенията за прекъсване на световната търговия и геополитическото напрежение в Близкия изток след атаките на хутите срещу кораби в Червено море.

Във вторник Вашингтон създаде работна група за защита на търговията в Червено море, тъй като атаките на бойците принудиха големите корабни компании да променят маршрутите си, засилвайки опасенията за трайни смущения в световната търговия.

„Водената от САЩ военноморска мисия за смекчаване на атаките на хутите не успява да успокои притесненията за безопасното преминаване през Червено море, като големите морски превозвачи предпочитат да се пазят на фона на ескалиралото напрежение“, заяви Йеап Дзюн Рон, пазарен стратег в IG.

Снимка: iStock

Хусите се заканиха, че ще се опълчат на САЩ и ще продължат да атакуват корабите в Червено море в подкрепа на „Хамас“ в палестинския анклав Газа.

Около 12% от световния корабен трафик преминава по Червено море и през Суецкия канал. Въпреки това според анализаторим тъй като по-голямата част от доставките на петрол досега е било ограничено, тъй като по-голямата част от суровия петрол от Близкия изток се изнася през Ормузкия проток.

ОЩЕ: Цените на петрола са разнопосочни на фона на напрежението в Червено море

САЩ са купили 2,1 млн. барела суров петрол със срок на доставка през февруари, съобщиха от Министерството на енергетиката им във вторник, с което общите поръчки достигат около 11 млн. барела и продължава да попълват стратегическия петролен резерв (SPR) след най-голямата продажба в историята миналата година.

Запасите от суров петрол и горива в САЩ също са нараснали миналата седмица, твърдят източници, цитиращи данни от Американския петролен институт, на фона на очакванията на анализаторите за спад в запасите от суров петрол в проучване на Reuters.

Снимка: iStock

Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) ще публикува официални данни за запасите по-късно в сряда.

S&P Global Commodity Insights смятат, че в перспектива САЩ произвеждат повече петрол от която и да е страна някога, което води до силен ръст на предлагането извън ОПЕК+. През 2024 г. предлагането ще задоволи предостатъчно световно търсене.

Общото производство на течни горива в САЩ през четвъртото тримесечие възлиза на 21,4 млн. барела на ден,13,3 млн. от които – суров петрол и кондензат, добавят от фирмата за изследвания.

„САЩ не само произвеждат повече петрол от която и да било страна в историята, но и количеството петрол (суров петрол, рафинирани продукти и втечнен природен газ), което те изнасят, е близо до общото производство на Саудитска Арабия или Русия“, коментира Джим Буркхард, вицепрезидент на S&P Global в бележка.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола се насочват към първия си седмичен ръст от два месеца

Петролът пое нагоре, подкрепен от нарасналия оптимизъм за търсенето след заседанието на Фед

Цената на петрола продължава да се понижава преди заседанието на Фед за лихвите

Цената на петрола се повиши преди ключовите решения за лихвените проценти

Цената на петрола се покачва заради покупки за стратегическия резерв на САЩ

Цените на петрола вървят към понижение за седма поредна седмица

 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички