МАЕ повиши за трети път прогнозата си за търсенето на петрол през 2024 година


МАЕ повиши за трети път прогнозата си за търсенето на петрол през 2024 година
Снимка: iStock

1171

Международната агенция по енергетика (МАЕ) направи още една ревизия нагоре на прогнозата си за глобалното търсене на петрол през 2024 г., изтъквайки като причина подобрения икономически растеж и ниските цени на суровия петрол през четвъртото тримесечие, предаде Reuters.

МАЕ и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се сблъскаха през последните години по въпроси като търсенето на петрол в бъдеще. МАЕ очаква търсенето на петрол да достигне връх до 2030 г., тъй като светът преминава към по-чисти горива, позиция, която ОПЕК отхвърли в сряда.

Потреблението на петрол в световен мащаб се очаква да нарасне с 1,24 млн. барела на ден през 2024 г. Това е третата поредна ревизия нагоре за толкова месеци, но е под прогнозата на ОПЕК за 2,25 млн. барела на ден. Това е със 180 000 барела на ден повече от предишната прогноза. Увеличението до голяма степен се дължи на разрастващия се нефтохимически сектор в Китай.

Тъй като напрежението в Близкия изток поражда притеснения относно доставките, според МАЕ, с изключение на значителни прекъсвания на потоците – пазарът изглежда сравнително добре снабден през 2024 г. и може да се появи излишък, ако ОПЕК и съюзниците ѝ отменят съкращенията на добива, както е планирано през второто тримесечие.

„Консенсусната икономическа прогноза се подобри донякъде през последните няколко месеца в резултат на неотдавнашния завой в политиката на централната банка“, се казва е месечния доклад на МАЕ.

Снимка: iStock

„Спадът на цените на петрола през четвъртото тримесечие на 2023 г. послужи като допълнителен попътен вятър“, отбелязват от организацията.

МАЕ заяви, че очакваното намаляване наполовина на темпа на нарастване на търсенето на годишна база през 2024 г. е резултат от почти пълното възстановяване след пандемията, слабия икономически растеж в големите икономики, подобренията на енергийната ефективност и подема при електромобилите.

Същевременно МАЕ очаква световното предлагане на петрол да нарасне с 1,5 млн. барела на ден до нов връх от 103,5 млн. барела на ден през 2024 г., подхранван от рекорден добив от САЩ, Бразилия, Гвиана и Канада.

„С изключение на значителни смущения в петролните потоци, пазарът изглежда сравнително добре снабден през 2024 г., с по-високи от очакваното увеличения на производството извън ОПЕК+, които ще изпреварят ръста на търсенето на петрол със стабилен марж“, гласи докладът.

Нарастващото геополитическо напрежение в Близкия изток, който според МАЕ представлява 1/3 от световната търговия с петрол, смути пазарите.

Атаките на хутите срещу кораби в Червено море от ноември забавиха търговията между Азия и Европа и разтревожиха големите сили в ескалацията на войната между Израел и „Хамас“ в Газа.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ОПЕК обвини "преувеличените" опасения относно търсенето за спада на цените на петрола

Задава се пикът в търсенето на изкопаеми горива, Китай отново променя световната енергийна система

Колко голям е рискът от прекъсване на доставките на петрол заради атаката срещу Израел?

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички