Задава се пикът в търсенето на изкопаеми горива, Китай отново променя световната енергийна система


Задава се пикът в търсенето на изкопаеми горива, Китай отново променя световната енергийна система
Снимка: iStock

4506

Китай промени световната енергийна система в миналото и е готов да го направи отново, тъй като наближава пикът в търсенето на изкопаеми горива. Това заяви пред CNBC изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирил.

Фатих Бирол смята, че има една страна зад значителното увеличение на глобалното потребление на изкопаеми горива през последното десетилетие и това е Китай.

„Китай промени световната енергийна система през последните 10 години. И самият Китай се променя сега. [Китайската] икономика се забавя и ребалансира, преструктурира“, отбелязва той.

Бирол описа това като един от двата „важни фактора“ зад убеждението на МАЕ, че световното търсене на изкопаеми горива ще достигне своя връх до 2030 г. Коментарите идват, след като МАЕ публикува своя World Energy Outlook 2023, основен доклад за глобалната енергийна система.

Снимка: iStock

Според анализа търсенето на нефт, въглища и природен газ е на път да достигне своя връх преди края на това десетилетие, като делът на изкопаемите горива в световното енергийно снабдяване ще спадне до 73% до 2030 г., след като е „заседнал десетилетия на около 80%“.

По отношение на Китай докладът на МАЕ го описва като отговорен за „над 50% от растежа на световното търсене на енергия и 85% от ръста на емисиите на въглероден диоксид в енергийния сектор“ за последното десетилетие.

ОЩЕ: Защо търсенето на изкопаеми горива ще достигне своя връх?

Повтаряйки забележките на Бирол, докладът отбелязва, че промяната идва. „Още през 2007 г. тогавашният премиер на Китай предупреди, че „най-големият проблем с китайската икономика е, че растежът е нестабилен, небалансиран, некоординиран и неустойчив. Това възстановяване на равновесието може да има значително въздействие върху перспективите пред енергийния сектор на Китай, а предвид размера на Китай, също и върху света“, се казва в него.

„Икономиката на Китай сега се отклонява от предишната си зависимост от индустрии като производство на стомана и цимент и железопътни линии и инфраструктура. Всички те са в упадък“, посочва Фатих Бирол пред CNBC.

Снимка: iStock

„Така че търсенето на изкопаеми горива в Китай ще е много по-малко, отколкото [през] последните 10 години. И това е вторият фактор, който ни кара да вярваме, че ще видим пика на изкопаемите горива през това десетилетие“, добави той.

Според Бирол другият основен двигател зад пика на изкопаемите горива е чистата енергия, включително нарастващата популярност на електромобилите и нарастващото значение на възобновяемите източници в производството на електроенергия.

Не само Бирол подчертава голямата потенциална промяна в отношенията на Китай с изкопаемите горива.

ОЩЕ: Китай пести милиарди долари чрез внос на петрол от санкционирани страни

По време на неотдавнашна енергийна конференция Ферейдун Фешараки, председател на Facts Global Energy, прогнозира, че търсенето на петрол в Китай ще достигне връх през следващите три до пет години.

По време на неотдавнашна енергийна конференция Ферейдун Фешараки, председател на Facts Global Energy, прогнозира, че търсенето на петрол в Китай ще достигне връх през следващите 3 до 5 години.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Войната в Украйна и Израел: Защо Китай не може да си позволи нов голям конфликт?

Икономиката на Китай е нараснала по-бързо от очакваното през третото тримесечие

Втората икономика в света е изправена пред дефлация

Преходът от евтина работна ръка към индустриални услуги: Как Китай, Индия и Япония привличат инвестиции?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички