Търсенето на изкопаеми горива ще достигне своя връх скоро


Търсенето на изкопаеми горива ще достигне своя връх скоро
Снимка: iStock

2571

Световното търсене на петрол, газ и въглища се прогнозира за първи път да достигне връх през това десетилетие. Това заяви ръководителят на Международната агенция по енергетика (MAE)  Фатих Бирол пред Файненшъл таймс.

Годишната прогноза за световната енергетика на МАЕ, която трябва да бъде публикувана следващия месец, ще покаже, че „светът е на прага на историческа повратна точка“, каза изпълнителният директор.

Промяната ще има последици за битката срещу изменението на климата, тъй като ще доведе до пика на емисиите на парникови газове, добави той.

Още: Държавите от Персийския залив все повече залагат на зеления водород

Въз основа на правителствените политики в световен мащаб, търсенето на трите изкопаеми горива е "на път да достигне връх през следващите години", подчерта изпълнителният директор.

По-рано от очакваното

"Това е първият път, когато се наблюдава пик в търсенето за всяко гориво през това десетилетие“, подчерта той, уточнявайки че това се случва по-рано от очакваното.

Очаква се търсенето на петрол да достигне връх преди 2030 г. благодарение на растежа на електрическите превозни средства.

Търсенето на газ ще спадне по-късно през това десетилетие в развитите икономики, тъй като термопомпи и възобновяема енергия се използват все повече, докато Европа се отклонява от руските доставки след войната в Украйна.

Още: Емисиите на парникови газове в световната енергетика се повишават през 2022 г.

Търсенето на въглища ще достигне връх през "следващите няколко години", по думите на Бирол, който посочи намаляващите инвестиции в изкопаеми горива, възобновяемата енергия и ядрената енергия в най-големия потребител - Китай.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички