Емисиите на парникови газове в световната енергетика се повишават през 2022 г.


Емисиите на парникови газове в световната енергетика се повишават през 2022 г.
Снимка: iStock

2362

Емисиите на парникови газове от световната енергийна индустрия продължават да нарастват до нови върхове през 2022 г. въпреки рекордния ръст при инсталациите на нови вятърни и соларни мощности, предава The Guardian, цитирайки ново проучване на световната енергетика.

Докладът, изготвен от Energy Institute, установява, че изкопаемите горива продължават да съставляват 82% от общото потребление на енергия в света през 2022 г., което води до ръст в емисиите на парникови газове с 0,8%, тъй като светът използва повече енергия като цяло.

Очаква се глобалното потребление на енергия да нарасне допълнително през 2023 г., което потенциално ще доведе до по-високи нива на емисии, след като Китай прекрати строгата антиковид политика по-рано тази година, която преди това ограничаваше потреблението на самолетно гориво.

„Въпреки продължаващия силен ръст на вятърната и слънчевата енергия в сектора, общите глобални емисии на парникови газове, свързани с енергетиката, отново се увеличават. Все още се движим в посока, обратна на тази, изисквана от Парижкото споразумение“, предупреждава Джулиет Дейвънпорт, президент на Energy Institute.

Докладът, публикуван в партньорство с KPMG и консултантската компания Kearney, установява, че ВЕИ – с изключение на хидроенергията – покриват едва 7,5% от световното търсене на енергия през 2022 г. Това е увеличение от близо 1% спрямо 2021 г., водено от рекордния ръст именно при соларната и вятърната енергия. Производството на слънчева енергия нараства с 25% през 2022 г., докато това на вятърна енергия се увеличава с 13,5 % спрямо 2021 г.

Въпреки това възходът на възобновяемата енергия беше засенчен от скромно увеличение на световното потребление на енергия от 1,1% през 2022 г. – спрямо 5,5-процентното увеличение през 2021 г. – следователно са изгорени повече петрол и въглища, за да се отговори на засилващото се търсене.

„Въпреки рекордния ръст на ВЕИ делът на енергията, която се генерира от изкопаеми горива, остава упорито на ниво от 82%, което трябва да действа като ясен призив към правителствата да се ангажират по-сериозно с енергийния преход“, изтъква Саймън Върли, ръководител на отдела за енергетика и природни ресурси в KPMG.

Световното търсене на петрол нарасна с 2,9 млн. барела на ден миналата година до 97,3 млн. барела на ден за 2022 г., като това се дължи и на възраждането на глобалната икономическа активност след пандемията, смятат от Energy Institute.

Същевременно търсенето на въглищарасте до нива, невиждани от 2014 г., нараствайнки с 0,6% спрямо 2021 г., като тук основен принос имат Индия и Китай. Апетитът за енергия от въглища се увеличава в съответствие с рекордно високите цени на газа в Европа и Азия след войната в Украйна. Газът съставлява 24% от световното потребление на енергия през 2022 г., или спад от 25% за 2021 г., но производството на газ остава относително стабилно.

Energy Institute предупреждава, че упорито високите нива на емисии, свързани с енергията, рискуват да провалят усилията за постигане на целите на Парижкото споразумение за климата, освен ако не бъдат предприети извънредни действия от правителствата, предупреждават авторите на доклада. Съгласно Парижкото споразумение емисиите трябва да се редуцират наполовина до 2030 г., за да се избегнат катастрофални последици от покачването на глобалните температури.

Ричард Форест, ръководител на отдела за глобална устойчивост в Kearney, изтъква, че увеличението на емисиите на парникови газове поставя акцент върху необходимостта от „спешни мерки, за да помогнем на света да поеме по пътя към постигане на целите на Парижкото споразумение“. Според него необходимостта от доставяне на чиста, достъпна и сигурна енергия „никога не е била по-голяма“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Страната ни е първа по ръст на въглеродните емисии в ЕС

Банки и компании в страните членки заблуждават, че са екосъобразни

Климатичните цели: Въглеродните емисии на ЕС достигнаха интересни нива

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички