Въглеродните емисии на ЕС спаднаха до под нивата от пандемията


Въглеродните емисии на ЕС спаднаха до под нивата от пандемията
Снимка: iStock

1979

Въглеродните емисии от енергетиката и индустрията в ЕС (обхванати от Европейската схема за търговия с емисии – ETS) спаднаха под нивата от коронавирусната пандемия, сочат данни на анализаторите от Kayrros SAS, цитирани от Bloomberg.

През първите 4 месеца на годината емисиите от енергийните централи и големите индустриални производители намаляват с 13%, или до около 400 млн. тона. Това е малко под нивата от началото на 2020 г., т.е. когато рестрикциите, свързани с коронавируса, тепърва започваха.

Причината за намалените емисии е високата цена на енергоизточниците, насърчила търсенето на зелена енергия. Делът на изкопаемите горива в енергийния микс на ЕС спада с 16% спрямо първите месеци на 2022 г., сочат данни на екологичната организация Ember.

Тази пролет в ЕС се произведе повече зелена енергия благодарение на силните ветрове. В някои държави има и ръст на производството от соларни панели, въпреки че пикът на сектора обикновено е през лятото, когато слънцето е по-силно, а денят – по-дълъг. През първите 4 месеца на годината обаче Португалия за първи път произведе половината си енергия от зелени източници, според данните на Ember, цитирани от Bloomberg.

Сериозен фактор за спада на емисиите обаче е и свитото потребление на енергия от индустрията. Ситуацията на енергийните пазари започва да се нормализира, но още нивата на емисиите са под тези от времето на COVID-19, което означава, че енергийната криза още тежи на европейската икономика.

В момента цената на природния газ на нидерландската борса TTF се понижава значително – до около 30 евро/MWh. Това обаче е 2 пъти повече спрямо 2019 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Рекордни нива на въглеродните емисии за 2022 година

Стъпка към климатичните цели: Откриха модерно водородно съоръжение

Климатичните промени ще струват на Германия 900 милиарда евро

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички