Въглеродните емисии са достигнали рекордни стойности през 2022 г.


Въглеродните емисии са достигнали рекордни стойности през 2022 г.
Снимка: iStock

3869

През 2022 г. светът е емитирал рекордни количества въглероден диоксид, сочат данните на Международната агенция по енергетика. Въпреки че ръстът е по-малък от очакваното – с 0,9%, през 2022 г. емитираните въглеродни емисии достигат 36,8 млрд. тона.

От МАЕ отчитат, че увеличението е съществено по-бавно от икономическия растеж (3,2%). През 2021 г. имаше прекъсване на тенденцията – след премахването на част от COVID ограниченията, въглеродните емисии нараснаха рязко с 6%. 

Главна причина за повишаването на емисиите е енергийната криза и завръщането на въглищата (особено значим е процесът в Азия). Въглеродният диоксид от дейности, свързани с въглищата, расте с 1,6%. В световен мащаб обаче ръстът на емисиите от въглищата се компенсира от спад на емисиите от изгарянето на природен газ (с 1,6%), след като високата цена заради войната в Украйна сви потреблението на синьото гориво. Но същевременно емисиите от петрола нарастват с 2,5%, макар още да са на предпандемичните нива. Този ръст е заради възобновяването на транспорта – автомобилен и въздушен.

В Азия, където масово преминаха от газ на въглища заради високите цени на газа, емисиите въглероден диоксид нарастват с 4,2%. Страните на континента отчитат и бърз икономически растеж през последните месеци, което се отразява и в ръст на енергийното потребление. За Китай, който още беше под COVID ограниченията на през 2022 г., има спад от 0,2%, сочат данните на МАЕ.

В Европа тенденцията за преход от газ към въглища също беше налице, макар и в по-малък мащаб, тъй като на Стария континент разчитаха доста на зелената енергия. Емисиите в Европа като цяло са с 2,5% надолу спрямо 2021 г. За този спад спомага и по-топлото от обичайното време през есента и началото на зимата, което сви потреблението на газ. Как Европа ще намали зависимостта си от изкопаеми горива?

В САЩ има минимално повишаване от 0,8%, което се дължи на емисиите от сградите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

България с още 9 страни от ЕС създават алианс за ядрена енергия 

Търговията с емисии у нас: Липсата на политическа воля доведе до проблемите

Канада е с най-слаб принос за намаляване на въглеродните емисии

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички