Експерти: Нарушенията при търговията с парникови газове са продължавали с години


Експерти: Нарушенията при търговията с парникови газове са продължавали с години
Снимка: iStock

2636

Нарушенията при търговия с емисии са продължили години. То е било възможно, защото на национално ниво не е имало сезиране, което да установи конфликт на интереси. Това заяви Костанца Рангелова, енергиен експерт в Центъра за изследване на демокрацията в ефира на БНТ. Според нея до тук се е стигнало заради липсата на политическа воля.

„Верифицирането е много ключово, когато става дума за системата за търговия с емисии, защото то показва, че дружеството, което трябва да купи емисиите си, е купило точния брой емисии. Когато става дума за цена от 100 долара или 100 евро на тон, това са милиони“, заяви Рангелова.

„Очаква се да излезе анализ „За Земята“ в публичното пространство, където на базата на достъпни данни се сметнаха емисиите. Още от 2017 г. в различни дружества, свързани с консултанта бизнесмен, се оказа, че има точно такъв тип нарушения, на много места има нарушения за контролното разрешително, на много места има подаване на по-малко количества емисии от фактически изработените“, допълни Симеон Горов от „Енергия и климат“ в сдружение „За Земята“.

По думите му, ако подадените данни са верни, котлите, които генерират енергия, би трябвало да работят на над 100% КПД – това означава вечен двигател.

На въпрос кой е прикривал всичко това, Рангелова отговори, че става въпрос за конфликт на интереси. „Фирмата, която верифицира емисиите, трябва да е независима, а в този случай не е било така. Това, че независимостта на органа, който верифицира емисиите не е била гарантирана, позволява по легален начин да се случва измама“, обясни тя.

По думите на Рангелова става дума за огромни суми. „Дори и да погледнем само една централа, например „Бобов дол“ е докладвал разходи за купуване на квоти за емисии от над 68 млн. лв. Ако приемем, че измамата включва 2-3 до 5%, това са 3-4 млн. лева само от една централа за една година“, заяви тя.

Попитани как са се разпределяли тези пари тя каза, че средствата от продажбата на тези емисии се използват за мерки за енергийна ефективност, за развиване на възобновяеми източници, за подобрение и модернизация, за да може в бъдеще да се намаляват тези емисии. „Проблемът е, че голяма част от средствата се използват за субсидиране отново на въглищни централи“.

Припомняме, че в понеделник, 27 февруари ДАНС и ГДБОП влязоха в офисите на редица енергийни и топлофикационни дружества в 11 града у нас. Акцията е под надзора на Европейската прокуратура, която официално заговори за търговията с парникови газове. Компанията, която трябва да отчита вредните газове от въглищните централи, умишлено е занижавала стойностите, което е довело до щети за милиони у нас и на европейско ниво. ДАНС и ГДБОП с мащабни спецакции: Проверяват десетки ТЕЦ-ове

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Чака ни режим на тока през зимата, ако затворим въглищните централи

Рекордно производство от 3,3 милиона MWh електроенергия отчете ТЕЦ AES Гълъбово през 2021 г.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички