Десет страни членки, включително и България образуват алианс за ядрена енергия


Десет страни членки, включително и България образуват алианс за ядрена енергия
Снимка: iStock

4421

Десет държави от Европейския съюз се обединиха около идеята да създадат алианс за ядрена енергия, въпреки противопоставянето на Германия и Австрия за това, че атомната енергия може да се смята за подходяща за заложените климатични цели, съобщава Financial Times.

Споразумението ще даде възможност да се споделят вериги на доставки и за обучения и да се подкрепят нови ядрени централи, като ядреният алианс е воден от Франция. Алиансът за ядрена енергия беше формиран във вторник на срещата на министрите на енергията на ЕС в Стокхолм, пише финансовото издание. ЕС обмисля удължаване на дейността на ядрените централи в Европа

Държавите членки, които участват са Франция, България, Нидерландия, Хърватия, Чехия, Финландия, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

„Ядрената енергия е един от многото инструменти за постигане на нашите климатични цели, както за генериране на електроенергия на базово натоварване, така и за сигурност на доставките“, гласи съвместно изявление след срещата на 10-те членки на ЕС.

Франция цели да събере подкрепа за добавяне на ядрената енергия в няколко части от енергийното законодателство в ЕС, което се обсъжда, включително директивата на блока за възобновяема енергия.

Директивата определя общите цели за това каква част от енергийния микс на ЕС трябва да идва от възобновяемата енергия през следващите години.

Франция иска ядрената ѝ индустрия да счита за част от „нисковъглеродните“ горива противно на желанията на Германия, Австрия и Люксембург, които са на обратното мнение.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Белгия отложи изоставянето на ядрената енергетика

САЩ дава милиарди на Румъния за нови ядрени реактори

Полша ще разчита на гигант от САЩ за първата си АЕЦ

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички