САЩ дава милиарди на Румъния за нови ядрени реактори


САЩ дава милиарди на Румъния за нови ядрени реактори
Снимка: Nuclearelectrica

19669

САЩ се ангажираха да предоставят на Румъния 3,05 милиарда долара финансиране за изграждането на блокове 3 и 4 на атомната електроцентрала "Черна вода", съобщава румънското министерство на енергетиката.

Американските власти са подписали две писма за намерение за финансиране на проекта, след среща с румънския президент Клаус Йоханис и министъра на енергетиката Върджил Попеску. Разговорите са се провели в рамките на конференцията на ООН за климата COP27 в Египет.

Едното от писмата е за плащане от 3 млрд. долара, покриващо финансовото участие на САЩ в проекта, а второто предвижда прехвърляне на още 50 млн. долара за развитието на фаза 2 на двата нови блока, която ще стартира през второто тримесечие на 2023 г. Средствата ще бъдат отпуснати под формата на заеми от Експортно-импортната банка на САЩ (EXIM Bank), предава SeeNews.

Румънските власти определят събитието като изключително важна стъпка в партньорството им със САЩ в областта на ядрената енергетика. "Румъния ще стане енергийно независима и в същото време ще гарантираме нашата енергийна сигурност с помощта на ядрената енергия. Защото декарбонизацията без ядрена енергия не може да бъде направена", заяви Попеску.

Два нови блока на АЕЦ "Черна вода" до 2030 г.

Проектът за 3 и 4 блок на АЕЦ "Черна вода" е разделен на три етапа. Първият включва подготовката, която трябва да бъде завършена до края на първото тримесечие на 2023 г. Вторият етап включва предварителните дейности, които ще започнат през следващата пролет и трябва да приключат през третото тримесечие на 2025 г. В последният трети етап ще бъдат изградени двата реактора, като трябва да бъдат завършени през 2030 г., разкрива румънския премиер Николае Чука в публикация в социалните мрежи.

Наскоро румънската компания EnergoNuclear подписа договор с Candu Energy, която ще предостави инженерни услуги за разработването и актуализирането на някои документи, необходими за рестартиране на проекта за изграждане на блокове 3 и 4 в АЕЦ "Черна вода".

През юни парламентът на Румъния ратифицира споразумение с правителството на САЩ за модернизация на блок 1 на атомната електроцентрала и изграждането на блокове 3 и 4. Споразумението на стойност 8 милиарда долара беше подписано през октомври 2020 г. между румънските и американските власти.

В момента разположената в Югоизточна Румъния АЕЦ "Черна вода" разполага с 2 реактора по 700 мегавата, които посрещат около 1/5 от нуждите на страната от електроенергия.

През юни 2020 г. компанията, която управлява централата в Черна вода - Nuclearelectrica прекрати всички сделки и преговори с две китайски компании за изграждането на новите блокове, съобразявайки се с разпореждане на енергийното министерство. Ведомството притежава 82,49% дял в Nuclearelectrica.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Полша ще разчита на гигант от САЩ за първата си АЕЦ

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички