Полша ще разчита на американската "Уестингхаус" за първата си АЕЦ


Полша ще разчита на американската "Уестингхаус" за първата си АЕЦ
Снимка: iStock

4932

Полша е близо до това да избере Westinghouse Electric, за да ѝ помогне да построи първата си атомна електроцентрала, тъй като най-голямата икономика в Източна Европа бърза да замени остарелите си въглищни централи, предава Bloomberg. Полша ще опита да замени въглищата с АЕЦ

Полският вицепремиер Яцек Сасин и министърът на климата Анна Москва обявиха своя предпочитан вариант след среща с министъра на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм през уикенда. Westinghouse се конкурира с Korea Hydro & Nuclear Power и Electricite de France (EDF) за сделката.

"Не можем да пренебрегнем факта, че САЩ са наш стратегически партньор за цялата полска архитектура за сигурност, каза Сасин на пресконференция във Вашингтон, като същевременно посочи войната в Украйна. "Такива фактори трябва да се вземат предвид. Има голям шанс в крайна сметка да изберем "Уестингхаус".

"Ще обявим решението на правителството по този въпрос в следващите дни. Това е стратегическа инвестиция за развитието и енергийната сигурност на Полша", написа Москва в профила си в Twitter.

След години на обсъждане на нови инвестиции, Полша се стреми да пусне първия си ядрен реактор през 2033 г. като част от план за изграждане между 6 и 9 гигавата капацитет. Полската АЕЦ ще бъде разположена близо до селцето Чочево, в северната част на страната на брега на Балтийско море. Първоначално централата ще има 3 реактора и трябва да избере доставчика на технологии до края на 2022 г.

Програмата за ядрена енергетика на Полша е насочена към изграждането на 6 ядрени блока в две локации. Първият реактор трябва да бъде готов до 2033 г., а останалите пет - до 2043 г. Плановете на Полша за нова АЕЦ притесняват Германия

Полша ще избере партньор, преди да вземе решение за местоположението на следващата централа, казва Сасин.

Очакваше се страната да избере втори доставчик, а в последните седмици медиите съобщиха, че комуналните компании PGE и ZE PAK се стремят да подпишат писмо за намерения с южнокорейската KHNP за ядрена централа в централна Полша.

Полша се интересува от изграждането на възможно най-голям капацитет за производство на енергия от ядрената енергетика. Правителството ще подкрепи търговски инициативи, при условие че са в съответствие с енергийната стратегия на страната, увери Сасин. Потенциалната стойност на сделката с "Уестингхаус" не беше съобщена.

През февруари полският минен гигант KGHM Polska Miedz и американската ядрена компания NuScale Power подписаха споразумение за доставката на малки модулни реактори (SMR). Договорът предвижда изграждането на 6 модулни реактора, всеки с мощност от 77 MWe. Новата енергийна мощност трябва да бъде завършена най-рано през 2029 г. Подобна АЕЦ ще има и Румъния.

Ядрената енергия ще осигури стабилно производство на електроенергия за Полша, която също планира да построи офшорни вятърни паркове и да инвестира във фотоволтаична енергия в целта си да намали максимално използването на изкопаеми горива до 2050 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Производителят на оборудване за АЕЦ "Уестингхаус" ще има нов собственик

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички