Канадските Cameco и Brookfield Renewable Partners купуват Westinghouse в сделка за 8 млрд. долара


Канадските Cameco и Brookfield Renewable Partners купуват Westinghouse в сделка за 8 млрд. долара
Снимка: Georgia Power

5133

Cameco Corp и Brookfield Renewable Partners ще придобият производителя на оборудване за ядрени електроцентрали Westinghouse Electric в сделка за 7,9 милиарда долара.

Сделката за едно от най-известните имена в американската енергийна индустрия идва в момент, когато интересът към ядрената енергетика нараства заради енергийната криза в Европа и нарастващите цени на суровия петрол и природния газ.

Ядрената енергия също е от ключово значение за страните да постигнат глобалните цели за нулеви нетни въглеродни емисии и може да бъде на прага на бума, наблюдаван след петролната криза от 70-те години, предава Reuters.

"Свидетели сме на едни от най-добрите пазарни основи, които някога сме виждали в сектора на ядрената енергия", каза изпълнителният директор на Cameco Тим Гитцел. Компанията е един от най-големите производители на ураново гориво в света.

Cameco ще притежава 49% от Westinghouse, докато Brookfield Renewable и неговите институционални партньори ще притежават останалите.

Brookfield Business Partners, филиал на канадския мениджър на активи Brookfield, спаси от фалит Westinghouse, като я купи от Toshiba Corp през 2018 г. за 4,6 милиарда долара, включително дълг.

Канадската компания очаква да генерира около 1,8 милиарда долара приходи от продажбата на своя дял от 44% в Westinghouse, като балансът ще бъде разпределен между институционалните партньори. Очаква се сделката да приключи през втората половина на 2023 г.

Още през миналата година се говореше, че Brookfield Business проучва опции, включително продажбата на миноритарен дял в Westinghouse.

Brookfield Renewable и неговите партньори ще платят около 2,3 милиарда долара за сделката, докато Cameco ще понесе капиталови разходи от около 2,2 милиарда долара. Съществуващата структура на дълга на Westinghouse ще остане в сила.

Cameco ще финансира покупката чрез комбинация от пари, дълг и собствен капитал.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички