Заради енергийната криза: Белгия удължава живота на два атомни реактора с 10 години


Заради енергийната криза: Белгия удължава живота на два атомни реактора с 10 години
Снимка: iStock/Guliver

3537

Белгия постигна споразумение с френската енергийна компания Engie за удължаване на живота на два белгийски атомни реактора с 10 години. Това съобщи премиерът Александър де Кро, цитиран от Reuters.

"Удължаването на живота на тези два атомни реактора е жизненоважно за гарантиране на енергийната ни сигурност", посочи Де Кро на пресконференция след среща с ключови членове на кабинета. По думите му обаче не всички детайли по споразумението са финализирани.

През март Брюксел обяви, че отлага с 10 години отдавна планираното си излизане от ядрената енергетика през 2025 година, тъй като войната в Украйна доведе до рязко покачване на цените на електроенергията, припомня AFP. ЕС обмисля удължаване на дейността на ядрените централи в Европа

Според агенцията споразумението с Engie е резултат от месеци тежки преговори с белгийските власти по ключови въпроси, като например как да се създаде съвместното предприятие, управляващо реакторите, и как да се ограничат разходите за обезвреждане на ядрените отпадъци.

Френската компания заяви, че "принципното споразумение е важна стъпка и проправя пътя за сключване на пълни споразумения през следващите месеци". "То също така предвижда незабавно започване на екологични и технически проучвания преди получаването на разрешенията, свързани с това разширяване", обясниха от компанията. По думите на белгийския премиер това означава, че "работата по удължаването на живота на двата най-нови реактора може да започне още утре".

Разположена между ядрената Франция и зависимата от газ и въглища Германия, Белгия разчита на остаряващите 7 ядрени реактора за около половината от нуждите си от електроенергия. Те са експлоатирани от Engie.

От 2003 г. насам в белгийското законодателство е заложено обещанието за постепенно преустановяване на употребата на ядрена енергия и решението за отлагане на мораториума срещна остра съпротива на партията на Зелените. Отказът от руския газ изглежда все по-труден и скъп за Европа

Белгийските Зелени бяха поставили условие за излизане от ядрената енергетика през 2025 година, за да се присъединят към седемпартийната коалиция, мъчително сглобена през 2020 година, повече от година след изборите. Началото на войната в Украйна и рязкото покачване на цените на енергията принуди партията се съгласи да разгледа алтернативен сценарий.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

САЩ дава милиарди на Румъния за нови ядрени реактори

Германия плаща милиарди за спирането на атомните централи

Енергийни гиганти ще платят милиарди за управление на ядрени отпадъци в Германия

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички