Германия плаща 2,4 млрд. евро за спирането на ядрените централи


Германия плаща 2,4 млрд. евро за спирането на ядрените централи
Снимка: iStock/Guliver

6242

Германското правителство се е договорило с основните доставчици на енергия да ги компенсира за планираното спиране на ядрената енергетика в страната.

Германия потвърди своя ангажимент за спиране на последната атомна централа до края на 2022 г. и се съгласи да плати около 2,4 млрд. евро като обезщетения.

Според правителството 1,4 млрд. евро ще бъдат изплатени на компанията Vattenfall, 880 млн. евро на RWE, 80 млн. евро на EnBW и 42,5 млн. евро на E.ON PreussenElektra. Като част от сделката компаниите ще оттеглят своите дела, заведени срещу споразумението.

Сделката предстои да бъде одобрена от ръководствата на компаниите и подлежи на преглед от Европейската комисия относно т.нар. "държавна помощ".

По-рано тази седмица стана ясно, че Европейската комисия започва разследване на обезщетението, предоставено на електроцентрали, захранвани с лигнитни въглища, от германското правителство за поетапно им спиране по-рано от предвиденото.

След ядрената катастрофа във Фукушима през 2011 г., Германия реши да се откаже от ядрената енергетика и да затвори всички атомни централи в страната до 2022 г. След като канцлерът Ангела Меркел обяви решението, политици и енергийни компании имаха остри спорове за спирането на централите и разходите за съхраняването на ядрените отпадъци.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички