Въглищата се завърнаха триумфално в Германия


Въглищата се завърнаха триумфално в Германия
Снимка: iStock

7661

Въглищата се завърнаха в Германия тази година, тъй като най-голямата икономика в Европа се обръща към изкопаемото гориво, за да я захранва по време на енергийна криза. Повече от 1/3 (36,3%) от електроенергията в германските електрически мрежи между юли и септември идва от въглищни ТЕЦ-ове, в сравнение с 31,9% през третото тримесечие на 2021 г., според държавната статистическа служба Destatis.

Макар че въглищата дълго време бяха демонизирани от партията на Зелените в Германия, която ръководи някои от висшите министерства в правителството и трябваше да бъдат премахнати до 2030 г., войната на Русия с Украйна и ограничаването на износа на газ върнаха употребата на въглища, пише Reuters.

Производството на енергия от въглища се е повишило с 13,3% на годишна база до 42,9 тераватчаса през трите месеца между юли-септември, докато общото производство на електроенергия в Германия (118,1 тераватчаса) изостава от същия период на 2021 г. с 0,5 процента, каза Destatis. Германия и Австрия се върнаха към ТЕЦ-овете на въглища заради липсващия руски газ

Производството на ел. енергия от газ в страната леко се повиши въпреки високите цени, тъй като производството на вятърна и водна енергия беше ниско, а производство на атомна електроенергия също спадна през юли-септември. Последното се дължи на факта, че само 3 ядрени реактора продължават да работят в сравнение с 6 година по-рано.

Завръщане към въглищните ТЕЦ

Заради заплахата от недостиг на газ някои въглищни централи, които бяха затворени или останаха в резерв, навлязоха отново на пазара в Европа тази година, но в повечето държави количеството беше ограничено. "Само в Германия, с 10 гигавата, преобръщането е в значителен мащаб. Това увеличи производството на електроенергия от въглища в Европейския съюз, което се очаква да остане на тези по-високи нива за известно време", се казва в годишния доклад за въглищата на Международната агенция за енергетика.

Световното потребление на въглища достигна рекордно високо ниво от над 8 милиарда тона тази година, като в Германия то е едно от най-големите с ръст от 19%, или 26 милиона тона, спрямо 2021 г., посочва МАЕ. Употребата на въглища достига нов връх, тепърва ще чупи рекорди

Вместо да затвори 1,6 гигавата електроцентрали, работещи с лигнитни въглища, до края на 2022 г., както беше планирано, германското правителство разреши производството до март 2024 г. и удължи живота им с поне 2 години. Германия разрушава вятърен парк, за да възроди въглищна мина

Германия създаде "резерв за заместване на газ" с общ капацитет от 11,6 гигавата. Това включва 1,9 гигавата лигнитни въглища и 4,3 гигавата електроцентрали на каменни въглища, които могат да се върнат на пазара до 2024 г., се казва в доклада на МАЕ. Отложено е извеждането от експлоатация на 2,6 гигавата мощности на каменни въглища и 1,2 гигавата мощности на лигнитни въглища.

2022-а вероятно ще бъде първата година в последните 3 десетилетия, в която Германия ще бъде нетен износител на електроенергия за Франция, а не обратното. Това до голяма степен се дължи и на ремонтите на няколко френски АЕЦ.

Въпреки това МАЕ предвижда, че поради очакваното нарастване на производството на електроенергия от възобновяеми източници и възстановяване на наличността на френска ядрена енергия, Германия трябва да се върне в ролята на нетен вносител на електроенергия през следващите няколко години.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

С какво се отопляват в Германия

Режим на водата: В Германия остават без топла вода заради високите цени

Цените на газ, нафта и ток в Германия експлодират. Защо?

След европейското ембарго: Рязък скок на цената на руските въглища

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички