След европейското ембарго: Рязък скок на цената на руските въглища


След европейското ембарго: Рязък скок на цената на руските въглища
Снимка: iStock

8167

След като постоянните представители на страните членки на Европейския съюз (ЕС) одобриха въвеждане на ембарго върху руските въглища и затварянето на европейски пристанища за руските кораби в рамките на петия пакет от наказателни мерки срещу Русия, цените за въглищата започнаха отново да се повишават.

Днес цената на въглищата в индекса API2 Rotterdam Coal Futures е 300 долара за тон, предаде БТА. Само в рамките на днешния ден цената се повиши с 5 долара на тон, тъй като борсата вчера затвори на цена от 295 долара за тон. Миналия понеделник въглищата от ротердамската борса се продаваха за 262 долара за тон. Все пак тези цени са доста по-ниски от абсолютния рекорд, който бе отчетен на 8 март - близо 460 долара за тон.

На стоковата борса в Джънжоу, Китай, въглищата в петък вечерта бяха поскъпнали до над 280 долара за тон. В индекса API4 Richards Bay Coal Futures цената им само за миналата седмица се повиши с 32 долара за тон - до 250 до 282 долара за тон.

По данни на ICE Future, в петък борсата затвори при цени на априлските фючърси за въглищата в Нюкасъл, Австралия, от почти 292 долара за тон, докато в понеделник цената им беше 264 долара за тон. Пристанището на Нюкасъл е световен лидер по износ на каменни въглища. Въглищата ще поскъпнат. Причината е неочаквана

Русия е третият най-голям износител на въглища в света. Индонезия е първа, но през януари забрани износа, за да гарантира вътрешните си доставки. Австралия е вторият най-голям износител на въглища в света.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Германия се отказва от затварянето на въглищните централи

Обрат: Гърция възражда въглищните си централи

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички