Обрат: Гърция възражда въглищните си централи


Обрат: Гърция възражда въглищните си централи
Снимка: Getty Images

8495

Гърция ще направи рязък завой в енергийната си стратегия и ще се върне към въглищата, за да намали зависимостта от руски природен газ.

Една година след като гръцките власти затвориха най-големия си ТЕЦ "Агиос Димитриос" - централата на лигнитни въглища в град Козани, премиерът Кириакос Мицотакис съобщи, че нейната дейност се възстановява и тя ще работи поне още 6 години. "Това е временна мярка", каза Мицотакис при откриването на фотоволтаичен парк с мощност 204 MW в Козани. Гърция затвори най-голямата си ТЕЦ

Гърция ще увеличи добива на въглища с 50% и ще удължи работата на всичките си въглищни електроцентрали до 2028 г., вместо да ги затваря до 2023 г., както беше планирано по-рано, за да намали зависимостта от природния газ, обясни министър-председателят.

Държавната енергийна компания Public Power Corp. (PPC) обеща да затвори всички свои въглищни централи, освен една, до 2023 г. и да превключи новия, по-ефективен блок на въглища (Ptolemaida 5), ​​който трябва да бъде отворен по-късно тази година, към по-чисто гориво до 2025 г. Това беше част от амбициозния Национален план за енергията и климата на Мицотакис, представен през септември 2019 г., за премахване на въглищата от гръцкия енергиен микс най-късно до 2028 г., пише eKathimerini.

Поради енергийната криза в световен мащаб се налага отмяна на решението за трансформация на производството на ток от въглища към природен газ, коментират енергийни експерти в южната ни съседка. Германия се отказва от затварянето на въглищните централи

"В тази нова среда също е сигурно, че новият блок, който се изгражда от PPC, ще работи като блок за лигнитни въглища през следващите години (до 2028 г.) и ако някои от по-модерните, но стари PPC блокове трябва да останат в експлоатация, това е нещо, което ще се оценява според нуждите на момента, но също и според цените и наличността на природен газ", обясни гръцкият премиер.

Мицотакис е категоричен, че "в никакъв случай" тези промени няма да засегнат обявената цел на Гърция за намаляване на емисиите на парникови газове с 55% през 2030 г. и постигане на климатична неутралност до 2050 г.

По-рано източници от PPC казаха пред Reuters, че компанията планира да увеличи добива на въглища тази година, за да гарантира, че няма недостиг на електроенергия, в случай че Русия спре доставките на газ за Гърция.

В същото време в Делфи се провежда икономически форум, където експерти и политици от 36 страни обсъждат възможностите за алтернативни доставки на природен газ, които да заменят вноса от Русия, предава БНР.

Посланикът на Азербайджан в Атина съобщи, че е възможно почти двойно увеличаване на доставките на синьо гориво по Трансадриатическия газопровод (ТАП). Това е възможност и за България, защото интерконекторът Комотини - Стара Загора е свързан с този газопровод.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички