Гърция се сбогува с въглищата по-рано от очакваното


Гърция се сбогува с въглищата по-рано от очакваното
Снимка: iene.eu

5926

"Сбогуваме се с ерата на въглищата", заяви държавния секретар на Гърция за енергетиката пред EURACTIV след съобщението от миналата седмица, че последната въглищна централа ще бъде затворена през 2025 г., 3 години по-рано от планираното.

Държавната Public Power Corp., най-голямата енергийна компания в страната, обяви, че се отказва от плана си да използва централата за лигнитни въглища Ptolemaida 5, която все още е в процес на изграждане, до 2028 г. Вместо това централата ще премине от лигнитни въглища към изкопаеми газове през 2025 г., казва енергийната компания.

Миналата седмица, няколко седмици след като PPC надмина очакванията с първата си по рода си зелена облигация, маркирайки решителното отдалечаване на страната от въглищата. "Спирането на всички централи за лигнитни въглища до 2025 г., по-рано от първоначалния план, бележи влизането на Гърция в клуба на страните, които изцяло възприемат принципите на чистата енергия, като същевременно запечатва превръщането на PPC в съвременен енергиен играч в Европа", изтъква гръцкият държавен секретар по енергетиката Александра Сдуку.

"Сбогуваме се с ерата на въглищата и очакваме нов период на развитие на страната с възобновяем знак и висок конкурентен потенциал", казва Сдуку в интервю за EURACTIV, дадено по електронната поща.

Тотален отказ от въглищата

През септември 2019 г. гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обеща да прекрати изцяло зависимостта от лигнитни въглища до 2028 г., като заяви, че всички въглищни централи в страната, освен една, ще затворят до 2023 г.

Но мотивите за отказването на PPC от въглищата са най-вече икономически. Преди две години гръцкото правителство се бореше да намери купувачи на трите въглищни електроцентрали на PPC, а компанията губеше по 1 милиард евро годишно, отчасти поради голямата си зависимост от въглищата.

PPC вече обяви плановете си да затвори всички останали централи за лигнитни въглища в Гърция до 2023 г. Но тъй като Ptolemaida 5 нямаше да бъде включена към мрежата до 2022 г., се чуха съмнения дали тя въобще ще изгаря лигнит. "PPC най-накрая осъзна, че е пропиляла милиарди за Ptolemaida 5 и е причинила неизброими щети на здравето на хората и гръцката икономика", казва Махи Сидериду от кампанията "Европа отвъд въглищата".

Унгария също планира да се откаже от въглищата. Какъв амбициозен срок си постави тя, вижте в този материал.

Сбогом на въглищата, а после?

"Фактът, че четвъртият по големина производител на лигнитни въглища в ЕС изоставя въглищата, ви казва всичко, което трябва да знаете за състоянието на индустрията. Сега PPC трябва да насочи цялото си внимание към огромния потенциал на страната за възобновяема енергия. Бившите въглищни общности заслужават нещо много по-добро, от това да бъдат обвързани с повече изкопаеми горива, като изкопаеми газове", обяснява Сидериду.

Вниманието на екоактивистите сега се насочва към планираното преобразуване на централата във фосилни газове. "Постоянното покачване на цените на въглеродните емисии увеличава натиска върху въглищните централи в Европа, но преминаването от въглища към изкопаеми газове не е решението", каза Димитрис Цекерис от WWF Гърция.

"Изкопаемият газ е в същото положение като въглищата преди 15 години и ще се сблъска с подобна криза на задънените активи през следващите години. Трябва да включим устойчиви алтернативи, а не повече изкопаеми горива. Изкопаемият газ не може да бъде част от този план", категоричен е той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички