Въглищата ще поскъпнат. Причината е неочаквана


Въглищата ще поскъпнат. Причината е неочаквана
Снимка: iStock

6733

Най-големите наводнения в Австралия за последните 50 години затвориха най-голямото пристанище за износ на въглища в света. Очакванията са, че спрелият износ ще засегне най-тежко Индия, съобщава Reuters.

През миналата година през австралийското пристанище Нюкасъл са изнесени 158 млн. тона – голяма част от които за ТЕЦ-ове за производство на електроенергия. Купувачи с дългосрочни договори са основно азиатските потребители - в Япония и Южна Корея, но през последните месеци расте износът и към Индия. Великобритания изкара цели 55 часа без ток от въглища

Доскоро Индия купуваше въглища основно от Индонезия, но след споровете между Китай и Австралия достъпът до тях е ограничен. Пекин неофициално забрани вноса на австралийски въглища заради ограниченията на Австралия върху 5G мрежите на Huawei. По тази причина Китай се обърна към Индонезия, за да покрие липсата на австралийските въглища, а Индия – към Австралия. От началото на годината Индия внася по над 6 млн. тона въглища на месец от държавата-континент.

Дори и износът от Нюкасъл да бъде възобновен до няколко седмици, загубите за кратък период ще надуят цената на въглищата, коментират анализатори пред Reuters. Като цяло това няма да се отрази съществено върху купувачите от Япония и Южна Корея, които навлизат в период на намалено търсене между зимните и летните пикове.

В Индия обаче търсенето е по-голямо в първата половина на годината, защото страната трупа запаси преди началото на дъждовния период. За това се очаква цените на въглищата да растат, а обемите ще намаляват в период, в който индийците се надяват на точно обратното. Индия има малко варианти за внос на въглища – един от тях е Република Южна Африка, но там цените са по-високи от тези в Австралия в момента.

В понеделник (22 март) цената на въглищата, износ през австралийския порт, достигна ниво от 94 долара за тон, спрямо 92,75 долара в края на предходната търговска сесия. Това е най-високата цена за последните две години. Соларната енергия ще убие въглищата и природния газ по-скоро, отколкото предполагахме

Австралийските въглища поевтиняха сериозно – до под 50 долара за тон, през пандемичната 2020 г. Увеличеното търсене през зимата, а сега и наводнението в страната, доведоха до ръста в цената.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички