Соларна енергия ще убие въглищата и природния газ по-скоро, отколкото предполагахме


Соларна енергия ще убие въглищата и природния газ по-скоро, отколкото предполагахме
Снимка: Gettyimages

4431

Соларната енергия - някога толкова скъпа, че имаше смисъл да се използва само при космически кораби, става все по-достъпна и ще измести въглищата и дори природния газ по-рано, отколкото предполагахме.

Това е заключението на доклада Bloomberg New Energy Finance, който разглежда как енергийният пазар ще се промени до 2040 г. Експертите, които са го изготвили, твърдят, че цената на слънчевата енергия вече спокойно се състезава с тази от въглища в Германия и САЩ, а до 2021 г. това ще се случи и в Китай и Индия.

Фактът, че зелената енергия завзема по-голям дял по-бързо, би могъл да означава, че замърсяването заради въглеродни емисии в световен мащаб ще намалее значително след 2026 г. - сценарий, противоречащ на твърденията на Международната агенция за енергитика (МАЕ), според която емисиите ще се увеличават още десетилетия занапред.

"Поевтиняването на новите енергийни технологии е въпрос на "кога", не на "ако", заяви Себ Хенбест, ръководител на проучването в доклада.

Според изследването Китай и Индия са най-големите пазари за "новото енергийно поколение", привличайки 4 трлн. долара или 39% от всички инвестиции в сектора.

Една от прогнозите сочи, че цената на офшорни вятърни ферми (доскоро най-скъпите производители на енергия) ще паднат със 71% до 2040 г. Пак дотогава пък в производството на литиево-йонни батерии ще бъдат вложени 239 млрд. долара. Природният газ от своя страна ще донесе печалби от 804 млрд. долара.

И все пак очакванията за развитието на зелената енергия са най-драматични. Електричество от фотоволтаични панели днес струва една четвърт от това, което струваше през 2009 г. Смята се, че до 2040 г. ще поевтинее с още 66%. Стойността на вятърната енергия е паднала с 30% за осем години и според прогнозата ще падне с още 47 на сто до 2040 г.

Въглищата ще бъдат най-голямата жертва на тези тенденции, като много енергийни проекти, предвиждащи използването им, ще бъдат спрени. Капацитетът за използване на въглища в енергетиката на Европа ще се свие с цели 87%, като правителствата ще се стремят да намалят вредните емисии, за да спазят заложените норми в Парижкото споразумение за климата.

В момента вятърната и соларната енергия дават само 5% от използваното електричество по света. Според доклада обаче до 2040 г. тази стойност ще достигне 34 на сто.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички