Пътища от соларни панели се строят на 4 континента


Пътища от соларни панели се строят на 4 континента
Снимка: Wattway, www.wattwaybycolas.com

3982

Пътища, покрити със соларни панели, ще генерират енергия от слънцето към електрически централи. Такава поне е идеята на проект, разработван от френската компания Bouygues.

Панелите ще могат да издържат теглото на камион с 18 гуми. Технологията, по която са създадени, се изследва и тества от 5 години и по план ще бъде комерсиализирана през 2018 г.

„Искахме да вдъхнем втори живот на пътищата. В днешно време соларните ферми използват земя, на която биха могли да се гледат земеделски култури, а за енергия да се ползва пътят“, заявява Филип Арел, директор на проекта, пред Bloomberg.

Слънчевите панели все по-често се интегрират в обикновени материали и предмети. Преди месец Tesla например представи иновативен покрив, направен от такива.

Очаква се 2800 кв.м панели да генерира достатъчно енергия за захранването на град с 5000 жители за цяла година. Един квадратен метър соларен път към момента струва около 2500 евро. Това включва мониторинг, събиране на данни, инсталация. Създателите обаче смятат, че до 2020 г. могат да свалят стойността до такава, която да се конкурира с обикновените соларни ферми.

Предстои „слънчеви“ пътища да бъдат направени в Калгари, Канада и в американския щат Джорджия. Планира са да се изградят и в Африка, Япония и в държави от Европейския съюз.

Снимка: http://www.wattwaybycolas.com

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички