Германия разрушава вятърен парк, за да освободи място за въглищна мина


Германия разрушава вятърен парк, за да освободи място за въглищна мина
Снимка: Twitter

18818

Вятърен парк е демонтиран в Западна Германия, за да се разшири открит рудник за лигнитни въглища. Случката може би изглежда "парадоксална", но показва, че в момента енергийната сигурност е по-важна от чистата енергия в най-голямата икономика в Европа. Германия се отказва от затварянето на въглищните централи

Вече е премахната една от общо 8-те вятърни турбини във вятърния парк близо до германската въглищна мина Гарцвейлер, управлявана от енергийния гигант RWE. Турбините са остарели, работят от 2001 г. и държавните субсидии за тях вече са изтекли. Планът е още 2 вятърни турбини да бъдат демонтирани в началото и края на 2023 г.

На мястото, където се намират вятърните турбини, ще се добиват лигнитни въглища за производство на електроенергия. Според компанията в района се копаят лигнитни или кафяви въглища от поне столетие.

Годишното производство на Гарцвейлер е 25 милиона тона, според RWE. Запасите от лигнитни въглища в района могат да стигнат до 2045 г. Горивото се доставя предимно в близката топлоелектрическа централа Нойрат (на първата снимка отдолу).

Изкопните дейности първоначално са били ограничени до площ от 66 кв. км в района на Гарцвейлер 1. Комплексът беше разширен през 2006 г. до сектора Гарцвейлер 2 с площ от още 48 кв. км.

Жителите на няколко общини в района западно от Кьолн трябваше да бъдат преместени, а близкият малък град Лютцерат ще бъде напълно изселен и съборен заради разширяването на въглищната мина.

Разрушаването на града е резултат от новата въглищна политика на страната за временно увеличаване на използването на лигнитни въглища за производство на електроенергия по време на енергийната криза, съобщава Clean Energy Wire. Германия и Австрия се върнаха към ТЕЦ-овете на въглища заради липсващия руски газ

Въпреки това западната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия обяви, че ще спре да използва изкопаеми горива до 2030 г., както и RWE.

Сигурността на доставките е приоритет

Компанията разширява мината за лигнитни въглища в Гарцвайлер, след като съд в Мюнстер отсъди в нейна полза в спор за земя през март тази година.

Сигурността на доставките в момента е приоритет, докато "опазването на климата остава едно от ключовите предизвикателства на нашето време", посочват от RWE. "Осъзнаваме, че това изглежда парадоксално. Но нещата стоят така.", казва пред британския Guardian говорителят на RWE Гуидо Щефен.

През октомври енергийният гигант отново пусна 3 от въглищните си централи, захранвани от лигнитни въглища, които бяха режим на готовност (т.нар. студен резерв). "Всеки от трите лигнитни блока е с мощност от 300 мегавата. С тяхното внедряване те допринасят за укрепване на сигурността на доставките в Германия по време на енергийната криза и за спестяване на природен газ при производството на електроенергия", каза RWE миналия месец.

През последните месеци Русия първо намали драстично, а после спря напълно доставките на природен газ за Германия и Западна Европа. Газът е основен източник за производство на ток в региона. Газова война: Русия вбеси Германия с ново орязване на газа

По-рано тази седмица министерството на икономиката и енергетиката на провинция Северен Рейн Вестфалия призова компанията да се откаже от плана за демонтиране на вятърната ферма.

В настоящата ситуация целият потенциал за използване на "възобновяема енергия трябва да бъде изчерпан възможно най-много и съществуващите турбини трябва да работят възможно най-дълго", твърди пред Guardian говорител на министерството на германската провинция.

Германия си е поставила амбициозната цел постепенно да спре употребата на въглища до 2030 г. Министърът на икономиката и действията в областта на климата Роберт Хабек каза, че преговорите за постепенното спиране на въглищата в страната са в ход с оператори на други мини и 8 топлоелектрически централи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Режим на водата: В Германия остават без топла вода заради високите цени

Германия дава 40 млрд. евро на въгледобивните райони

Обрат: Гърция възражда въглищните си централи

Франция ще разчита на въглищна централа заради недостига на газ

Нидерландия премахва ограниченията за въглищните централи

След европейското ембарго: Рязък скок на цената на руските въглища

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички