Канада е с най-слаб принос за намаляване на въглеродните емисии


Канада е с най-слаб принос за намаляване на въглеродните емисии
Снимка: Getty Images / Guliver

3506

Канада се е провалила в усилията си за намаляване на емисиите на парникови газове, свързани с глобалното затопляне, заяви комисарят по околната среда, като я класира като "най-лошо представилата се страна” сред индустриалните държави от Г-7. Най-големите банки вложили $3,8 трлн. в изкопаеми горива въпреки климатичните промени

В поредица от доклади на независимия парламентарен наблюдател Джери ДеМарко бяха разгледани десетилетията на правителствените действия на Канада в областта на климата, които доведоха до увеличаване на емисиите с повече от 20 % от 1990 г. насам.

Канада "се превърна в най-лошия изпълнител от всички държави от Г-7, откакто през 2015 г. беше прието историческото Парижко споразумение за изменението на климата", заяви на пресконференция ДеМарко, чиято титла е комисар по околната среда.

"Не можем да продължаваме да вървим от провал към провал; трябват ни действия и резултати, а не просто още цели и планове", каза той, цитиран от АФП, предаде БГНЕС.

Макар че Канада представлява около 1,6 % от световните емисии на CO2, тя е сред 10-те най-големи замърсители в световен мащаб и един от най-големите замърсители на глава от населението.

Страната е и четвъртият по големина производител и износител на петрол в света. А канадският енергиен регулатор прогнозира, че докато вътрешното потребление намалява, производството на изкопаеми горива в страната ще нараства заради износа.

Министърът на околната среда на Канада Стивън Гилбо приветства докладите, но заяви, че "ретроспективното проучване" на комисаря не взема предвид повече от 100 скорошни мерки, предприети от Отава. Доклад: Въглеродните емисии на богатите страни застрашително растат

Сред тях са предложените екологични мерки за модернизация на домовете, поставянето на таван на емисиите на нефт и газ и увеличаването на продажбите на електрически превозни средства.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички