Доклад: Въглеродните емисии на богатите страни застрашително растат


Доклад: Въглеродните емисии на богатите страни застрашително растат
Снимка: Getty Images/Guliver

3690

Според ново проучване въглеродните емисии се възстановяват силно и нарастват в 20-те най -богати държави в света, съобщи Би Би Си, цитирана от БГНЕС. Ще преполови ли ЕС парниковите емисии до 2030 година?

В доклада „Прозрачност за климата“ се казва, че CO2 ще се увеличи с 4% в групата на Г-20 тази година, след като спадна с 6% през 2020 г. поради пандемията.

Китай, Индия, Аржентина са готови да надхвърлят своите нива на емисии от 2019 г.

Авторите казват, че продължителната употреба на изкопаеми горива подкопава усилията за овладяване на температурите.

Само две седмици до началото на критичната конференция по климата COP26 в Глазгоу, задачата пред преговарящите е тежка.

Една от ключовите цели на събирането е да се предприемат стъпки за поддържане на важния температурен праг от 1,5 ° С жизнен и достъпен.

Тъй като светът в момента е с около 1.1 градуса по Целзий по-топъл от прединдустриалните времена, ограничаването на бъдещите постепенни увеличения е изключително предизвикателство.

Ако в Глазгоу бъде постигнат успех по този въпрос, тогава страните, които създават най-много въглерод, ще трябва да въведат амбициозни политики. 

Доказателствата от този нов доклад сочат, че това не се случва достатъчно бързо.

Групата Г-20 е отговорна за около 75% от глобалните емисии, които спаднаха значително миналата година, тъй като икономиките бяха затворени в отговор на COVID-19.

Но тазгодишното възстановяване се захранва от изкопаеми горива, особено въглища.

Според доклада, съставен от 16 изследователски организации и групи за екологични кампании, се очаква използването на въглища в Г-20 да се увеличи с 5% тази година.

Това се дължи главно на Китай, който е отговорен за около 60% от покачването, но увеличението на използването на въглища се извършва и в САЩ и Индия.

Употребата на въглища в Китай нарасна, тъй като страната изпитва повишено търсене на енергия с възстановяването на световната икономика.

Цените на въглищата са се увеличили с близо 200% спрямо преди година.

Това от своя страна доведе до спиране на електрозахранването, тъй като стана неикономично за електроцентралите на въглища да произвеждат електричество през последните месеци.

Тъй като китайското правителство обяви промяна в политиката тази седмица, за да позволи на тези електроцентрали да определят пазарни цени за енергията си, очакванията са това да стимулира още повече използването на въглища тази година.

Що се отнася до газа, докладът за прозрачността на климата установява, че потреблението е нараснало с 12% в Г-20 през периода 2015-2020 г.

Докато политическите лидери обещаха, че глобалното възстановяване от COVID трябва да бъде със зелен фокус, финансовите ангажименти, поети от богатите държави, не потвърждават това.

От 1,8 трлн. долара, предназначени за възстановяване, само 300 млрд. са предвидени за зелени проекти. За сравнение това число почти съвпада с 298-те милиарда долара, изразходвани от страните от Г-20 за субсидиране на индустриите за изкопаеми горива през годината до август 2021 г. Емисиите от въглероден диоксид пак са на нивата отпреди пандемията

Докладът също така посочва някои положителни моменти, включително нарастването на използването на слънчевата и вятърната енергия в по-богатите страни, като миналата година в Г-20 бяха инсталирани рекордни количества нови мощности.

Възобновяемите източници сега доставят около 12% от електроенергията, в сравнение с 10% през 2020 г.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички