Преходът от евтина работна ръка към индустриални услуги: Как Китай, Индия и Япония привличат инвестиции?


Преходът от евтина работна ръка към индустриални услуги: Как Китай, Индия и Япония привличат инвестиции?
Снимка: iStock

3146

Преди време конкурентното предимство на Азия беше евтината работна ръка. Сега, независимо дали става въпрос за Китай, Индия или Япония, предимствата на региона идват от индустриалните услуги. Това заявиха ръководителите на азиатския макрорегион на гиганта за частни капиталови инвестиции KKR, с активи на стойност 519 млрд. долара към 30 юни пред CNBC.

Това включва логистика, управление на отпадъците и центрове за данни.

„Смятаме, че в тази история има както вътрешно търсене, така и външен компонент в тази история“, отбелязва Хенри Х. Маквей, главен инвестиционен директор на KKR Balance Sheet след скорошно пътуване до Сингапур, Китай и Япония съвместно с Франсис Лим, управляващ директор и ръководител на отдела за разпределение на активите в Азия.

„Вярваме, че търсенето на инфраструктура и логистика може да се ускори още по-сериозно на ключови пазари като Индия, Китай, Индонезия, Филипините, Виетнам и дори Япония“, гласи докладът на KKR, изготвен от двамата.

Около 20% от баланса на KKR е разпределен в Азия – регион, който претърпява дългосрочна промяна, изискваща повече фиксирани инвестиции. Въпреки че комапнията не разпределя средствата по държави, едни от най-големите ѝ обявени сделки за последните 2 години са в Япония. В това число придобиване на мениджър за недвижими имоти, подкрепен от Mitsubishi, за 2 млрд. долара през пролетта на 2022 г.

Япония

„В Япония има две големи мегатеми. Едната от тях е автоматизацията и индустриализацията. В страната тече цикъл на капиталовложения, какъвто не сме виждали от известно време“, казва Маквей от KKR пред медията и посочва в подкрепа на твърдението си речта на японския премиер Фумио Кишида в Ню Йорк миналия месец, в която отбеляза, че местните инвестиции ще счупят рекорди с над 100 трлн. йени (673,58 млрд. долара) тази година.

„Ако това създаде производителност, ще им позволи да стимулират увеличение на заплатите, което не сме имали от известно време“, заяви Маквей и добави, че очаква Япония да излезе от дефлацията.

Другата голяма тенденция в Япония е корпоративната реформа, която повишава възвръщаемостта на акционерите. След десетилетия на слаб растеж Япония се превръща в гореща точка за международните инвеститори тази година, на фона на несигурността около Китай. През април американският милиардер Уорън Бъфет, например посети Япония, за да обяви допълнителни инвестиции в големи местни компании.

ОЩЕ: Японската икономика изненада много приятно

През март KKR заяви, че е завършила придобиването на Hitachi Transport System, логистична компания предназначена главно за вериги за доставки, сега преименувана на Logisteed. Тази година KKR обяви и че е направила първата си инвестиция в хотели в Япония, като придобива Hyatt Regency Tokyo е рамките на сделка с Gaw Capital Partners.

„Вярваме, че Япония остава държава, в която трябва да присъстваме“, категорични са от KKR и добавят, че „Япония е страхотна история, която не търгува на пълната си цена“.

Индия

Снимка: iStock

Въпреки че Маквей и Лим не са посетили Индия при последното си пътуване, в своя доклад те твърдят, че срещите им с корпоративни ръководители потвърждава положителния инвестиционен случай на азиатската икономика.

По думите им публичните капиталови разходи в Индия са нараснали с 200% за 4 години, като износът на страната също бележи ръст.

ОЩЕ: Тази страна ще стане третият най-голям потребителски пазар до 2027 година, оставяйки само зад САЩ и Китай

„Най-накрая там се инвестира в инфраструктура и това води първо, до по-голяма производителност, и второ, помага за инфлацията и за икономическия растеж“, казва Маквей и отбеляза, че на развиващите се пазари възможностите за извличане на полза от тенденциите на нарастване на БВП на глава от населението често са по-достъпни на частните, а не на капиталовите пазари.

В сряда KKR обяви, че открива нов офис в Гуруграм, където очаква 150 нови служители до началото на 2024 г. Това ще разшири дейността на компанията към Северна Индия, където вече има офис в Мумбай. Другите азиатско-тихоокеански офиси на KKR са в Пекин, Хонконг, Сеул, Шанхай, Сингапур, Сидни и Токио.

Китай

Снимка: iStock

„Като цяло растежът в страната изглежда достига дъното си“, посочват двамата специалисти, като отбелязват, че KKR поддържа прогнозата за реален растеж на БВП от 4,5% за Китай през 2024 г., заедно с 1,9% инфлация.

През юли KKR заяви, че е инвестирала около 6 млрд. долара там. Един от основните изводи на Маквей от последното му пътуване до Китай е по-доброто разбиране за начина, по който се променя местната икономиката на фона на проблемите в сектора на недвижимите имоти.

ОЩЕ: Как влияят на света икономическите проблеми на Китай?

„В момента тече преход, който може да не бъде напълно оценен“, казва той и изтъква, че дигиталната икономика на Китай и стремежът към декарбонизация днес може да представляват само 20% от БВП на страната, но нарастват с близо 40% годишно.

Маквей посещава Азия редовно от 1995 г. и прекарва над 30 години във финансовата индустрия. Той посочва, че най-големите промени през това време са не само глобалната интеграция и по-голямата роля на паричната политика, но и засилената глобална конкуренция.

„Навсякъде, където и да отида, има някакъв политически дневен ред, с който трябва да се съобразяваме. Но това не ни спира да инвестираме“, посочва той. „Възможностите в бъдещите тенденции като автоматизацията обаче изискват време, за да се проявят. Това е еволюция, а не революция“, заключва Маквей за ситуацията в Япония, където изследването установи, че еднократният излишък на работна ръка вече е изчезнал.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Имотният пазар на третата най-голяма икономика в света изживява „златен период”

В една от най-богатите страни всеки десети гражданин е над 80-годишна възраст

5 причини защо Индия няма да се превърне лесно в новия Китай

В тази голяма икономика възрастното население ще изпревари броя на децата през идните десетилетия

Китай предприема ключови стъпки за съживяване на болната си икономика

Западни компании обръщат гръб на Китай, пренасочвайки инвестициите си към други развиващи се пазари

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички