В тази голяма икономика възрастното население ще изпревари броя на децата през идните десетилетия


В тази голяма икономика възрастното население ще изпревари броя на децата през идните десетилетия
Снимка: iStock

2413

В една от най-големите икономики в света, възрастното население ще изпревари броя на децата през идните няколко десетилетия.

Очаква се възрастното население на Индия да се удвои до 2050 г. и да изпревари броя на децата в страната, според Фонда на ООН за населението, предава CNBC.

Броят на хората на възраст 60 и повече години ще нарасне от 149 милиона през 2022 г. на 347 милиона през 2050 г., заяви Фонда на ООН в доклад.

Освен това според проучването до 2046 г. възрастните хора в Индия ще са повече от децата на възраст от 0 до 14 г. и ще има спад в броя на хората на възраст от 15 до 59 г.

Южноазиатската нация е най-населената страна в света, след като изпревари Китай и в момента има най-многобройно младо население с 65% от индийците под 35 г.

Прогнозите на ООН обаче показват, че въпреки че общото население на Индия ще нарасне с 18% от 2022 г. до 2050 г., възрастното население ще скочи със 134%, а броят на тези на 80 и повече години ще се увеличи с 279%.

Снимка: iStock

„До 2050 г. всеки пети човек в Индия ще бъде възрастен“, отчита Фондът на ООН за населението.

Индия обаче не е сама, останалият свят също ще изпита тези проблеми.

„Броят на хората на възраст над 60 години в световен мащаб се очаква да се удвои и да достигне 2,1 млрд. души до 2050 г.“, отбеляза ООН.

„Това увеличение на броя и делът на възрастните хора ще бъде видимо във всички региони на света“, гласи докладът, като подчертава, че в по-слабо развитите региони ще има незначително по-голямо увеличение на възрастното население. Китай е детрониран: Вече друга страна ще е с най-много население в света

Предстоящи трудности

Нарастването на застаряващото население на Индия ще породи редица социално-културни и икономически предизвикателства.

Фондът на ОНН за населението посочи, че ще има ръст в броя на вдовиците, тъй като жените обикновено живеят по-дълго от мъжете.

„Броят на по-възрастните жени спрямо броя на по-възрастните мъже прогресивно ще нараства с напредването на възрастта от 60 до 80 г. и следователно политиките и програмите трябва да се съсредоточат върху специалните нужди на тези възрастни жени“, отбелязват от ООН.

Снимка: iStock

„Жените в селските райони на Индия също ще бъдат по-засегнати спрямо, живеещите в градските райони, заради изолацията, пред която ще бъдат изправени, лошите транспортни условия, които затрудняват пътуването от едно място на друго, несигурността на доходите и липсата на подходящи здравни грижи“, се казва в проучването.

„Възрастните овдовели жени често са сами, получават по-малко подкрепа и по-често заболяват, което е функционално ограничаващо. Ниският или никакъв доход, съчетан с повишаващите се разходи за здравеопазване, също ще бъде в огромна тежест за застаряващото население“, се отбелязва в доклада. Тази страна ще стане третият най-голям потребителски пазар до 2027 година, оставяйки само зад САЩ и Китай

Според изданието от 2018 г. на Longitudinal Aging Study в Индия, цитирано в доклада на Фонда на ООН, 51% от мъжете на 60 и повече години все още са работили, за сметка на едва 22% от жените.

Освен това при по-възрастните хора работят по-висок процент в селските райони (40%) спрямо градските части (25,6%). Много възрастни хора от селските райони работят в селското стопанство, като земеделие, рибарство или горско стопанство.

„Остаряването е пряко свързано с икономическата зависимост предвид загубата на доходи, съчетана с увеличените разходи за здравеопазване. Слабото участие в икономиката ограничава достъпа до пенсии и увеличава икономическата несигурност“, заявиха от Фонда на ОНН за населението.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

В една от най-богатите страни всеки десети гражданин е над 80-годишна възраст

Няма връщане назад: Работниците в тази голяма икономика настояват работата от вкъщи да се превърне в норма

Застаряването на населението влошава сериозно кредитните рейтинги на държавите

Страната с най-голямо население в света сменя името си

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички