Няма връщане назад: Работниците в тази голяма икономика настояват работата от вкъщи да се превърне в норма


Няма връщане назад: Работниците в тази голяма икономика настояват работата от вкъщи да се превърне в норма
Снимка: iStock

3512

Преди COVID-19 да изпрати 1/3 от глобалната работна сила у дома, компания за имотни инспекции от Мелбърн, за която работи операторът на дрон Никълъс Кумбър, настоявала всичките ѝ 180 служители да посещават офиса всеки ден в 9 сутринта, за да получават задачи.

Сега обаче тези служители работят от вкъщи и пътуват директно до обектите още в 7:30 сутринта, което позволява на Кумбър да прибира децата си от детска градина след работа по-рано отколкото преди пандемията.

„Ако бяха казали „всички обратно в офиса”, вероятно бих поискал увеличение на заплатата”, казва Кумбър, който все пак посещава офиса веднъж или два пъти седмично. „Човек получава повече време за семейството си. Реално свършваш работа към пет, вместо да приключиш в пет, прекарвайки 45 минути в опит да се прибереш у дома.”

На фона на това, че корпоративните лидери - от изпълнителния директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън до шефа на Tesla и Twitter Илон Мъск – призовават за край на работата от разстояние, наложила се по време на пандемията, синдикати в Австралия създават прецедент в опита си да се противопоставят, изправяйки пред съда най-голямата банка в страната и спорейки с федералното правителство, че работата от вкъщи трябва да се превърне в норма, предава Reuters.

„Всички дълбоки промени в австралийския пазар на труда произлизат от кризи. Когато има сътресение, човек никога не се завръща към начина по който е работил света преди”, казва Джон Бюканън, ръководител на звеното Health and Work Research Network към Университета в Сидни.

„Ние винаги сме начело (в желанието за промени) в англоговорящия свят, да кажем в сравнение с Великобритания, САЩ, Нова Зеландия.”

Получили прилив на сила в резултат на най-ниската безработица в страната от половин век насам, персонал на Commonwealth Bank of Australia изправи финансовата институция на стойност 170 млрд. австралийски долара (114 щатски долара) пред индустриален съд, опитвайки се да оспорят заповедта, че служителите трябва да работят в офиса през половината време.

През април, изпълнителният директор на третата най-голяма банка в Австралия - National Australia Bank, нареди на 500 старши мениджъри да се върнат обратно в офиса на пълен работен ден. През юли, банката постигна споразумение с профсъюз, което дава право на всички служители, включително 500-те мениджъра, да изискват работа от вкъщи, като основанието за отхвърляне на молбата върви с определени ограничения.

През същата седмица, синдикат, обединяващ служители в публичния сектор, постигна сделка, която позволява на 120 000 федерални служители в Австралия да изискват работа от вкъщи за неограничен брой дни.

За сравнение, федералните служители в Канада приключиха 2-седмнична стачка през май със споразумение за заплатите, но без защита на правото за работа от вкъщи, за което се бореха.

Стандартът на живот в третата най-голяма икономика в света продължава да пада

Изглед над Сидни, Австралия. Работниците в Австралия се борят, включително в съда, за правото си да работят от вкъщи - нещо, което може да постави началото на сериозен сблъсък на интереси между служители и работодатели;

Снимка: iStock

В Европейския съюз, законодателите все още преговарят как да обновят правилата, позволяващи на служителите гъвкаво работно време, така че да бъдат в крак с новите икономически реалности. Присъствието в офисите реално навсякъде е доста под нивата от 2019 година, като например в Токио присъствието възлиза на едва 1/5 от това, което е било преди няколко години, докато в Ню Йорк нивото е наполовина, според глобално проучване на компанията за недвижими имоти Jones Lang Lasalle.

„Духът е вън от бутилката: работата от вкъщи е нещо, което остава далеч отвъд COVID и пандемията”, казва Мелиса Донъли, секретар на синдиката the Community and Public Sector Union, който преговаря с федералното правителство на Австралия.

„Това, което бе възможно относно работата от вкъщи, беше абсолютно трансформирано”, добавя тя. „Това е нещото,което сделката постигна. Ще има ефект върху различни индустрии.”

Commonwealth Bank of Australia и National Australia Bank посочват, че дори преди сделките с профсъюзи, техните политики са позволявали гъвкави трудови договорености, които са били широко използвани.

Историческа конфронтация

Въпреки че броят на дистанционните работни дни, търсени от служителите, се различава в различните държави и отрасли, разминаванията между изискванията на служителите за това право и заповедите на техните шефове за връщане в офиса е глобална константа, казва Матиас Долс, заместник-директор на ifo Център за макроикономика и проучвания в Хамбург, който е анкетирал 35 000 работници и работодатели в 34 страни като част от проект съвместно със Станфордския университет.

Сред служителите с опит в работата от вкъщи, 19% искат да се върнат в офиса на пълен работен ден, става ясно от проучването. Работници искат два дни седмично правото да работят от вкъщи, което е два пъти повече от това, което разрешават работодателите, като „разликата не намалява”, казва Долс. „Не мисля, че ще видим нивата на работа от вкъщи да се завърнат към равнищата от преди пандемията.”

Джим Станфорд, директор на Centre for Future Work към неправителствената организация Australia Institute, посочва, че сделките на отделните профсъюзи не е задължително да прекратят патовата ситуация, тъй като работодателите биха получили повече власт в случай, че безработицата нарасне – нещо,което се очаква в резултат на повишаването на лихвените проценти.

„Общата тежест на мнението сред работниците е, че те биха искали да продължат да го правят и мисля, че нарастващото мнозинство от работодателите си мислят - не, те искат хората да се върнат на работа”, казва Станфорд.

„Това подготвя почвата за историческа конфронтация.”

Променяща се работна сила

Собствениците на офис сгради вече отчитат разрив в бизнес модела си, тъй като оценката на сградите намалява на фона на притесненията за по-малката площ, наемана от компании.

Около 1/6 от офисната площ в столицата на Австралия е свободна, което е няколкогодишен връх, сочат данни от индустрията, като присъствието в офиса остава с 1/3 по-ниско от нивата преди пандемията.

Докато работата от вкъщи предизвиква главоболия на инвеститорите в недвижими имоти, служителите като операторът на дрон Кумбър виждат единствено предимства за себе си: гъвкавото работно време позволява на него и съпругата му да продължат да работят въпреки, че децата им са болни и не могат да бъдат оставени в детска градина.

„Това просто помага да се справяме с живота малко по-лесно”, казва той.

Дистанционната работа ще изтрие 800 млрд. долара от стойността на офисите в големите градове

Meta изисква от служителите да работят от офиса поне три дни седмично

Проучване на ЕЦБ: 1/3 от служителите в еврозоната искат да работят повече дистанционно

Две трети от българските служители предпочитат да работят от вкъщи

Служителите предпочитат да напуснат работа, вместо да се върнат в офиса

Мъск иска от служителите на Tesla да се върнат в офиса или да напуснат

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички