Дистанционната работа ще изтрие 800 млрд. долара от стойността на офисите в големите градове


Дистанционната работа ще изтрие 800 млрд. долара от стойността на офисите в големите градове
Снимка: iStock

2647

Работата от разстояние може да изтрие 800 млрд. долара от стойността на офис сградите в големите градове в света – потенциалните загуби, пред които са изправени собствениците на имоти заради промените в тенденциите при заетостта след пандемията, предава Bloomberg.

Стремежът от времето на COVID-19 към хибридна работа намалява нуждата от офис площи, а свободните площи растат, отбелязва институтът McKinsey в доклад, очертаващ последиците върху цените до 2030 г. в 9 града в света.

Прогнозата за загубена стойност за 800 млрд. долара е спад с 26% спрямо нивата през 2019 г., но загубата може да се увеличи до 42%, според консултантската компания.

„Последиците за цените може да са по-големи, ако се прибавят и растящите лихви“, отбелязва McKinsey. Загубите „може да нараснат, ако изпитващи затруднения финансови институции решат по-бързо да намалят цената на имотите, които финансират или притежават“, допълва компанията.

Моделът на McKinsey показва как собственици на имоти и кредитори се борят с промените след пандемията в работните местата. Промяната засяга и стойността на търговските и жилищните площи, тъй като новите навици влияят и на избора им къде да пазаруват и да живеят.

При умерен сценарий търсенето на офис площи ще бъде с 13% по-малко до края на десетилетието, счита McKinsey. Посещаемостта остава с 30% по-ниска от нивата преди пандемията, а само 37% от хората са в офиса всеки ден.

По-ниската посещаемост тласка надолу офертните наеми в реални изражения. Американските градове обикновен отчитат по-големи спадове, като Сан Франциско и Ню Йорк регистрират спад от съответно 28% и 18%, а европейски центрове като Париж, Лондон и Мюнхен са по-устойчиви.

Очаква се тенденцията да се запази, тъй като повече работодатели намаляват площите, за да ограничат разходите с изтичането на дългосрочни договори за наем. „Някои наематели избират да не чакат датите си за подновяване и вместо това купуват излизането си от дългосрочни контракти“, отбелязва McKinsey.

„Строителните компании могат да се приспособят към намаляващото търсене на офиси и търговски площи чрез изграждането на хибридни сгради, чийто дизайн и инфраструктура може да се променят, за да обслужват различни употреби“, допълва консултантската компания.

Този дизайн „ще защити собственици от промени в предпочитанията, които сега са невъзможни за прогнозиране“, гласи докладът. Освен това „тъй като сега наемателите ще влизат и излизат по-често от сградите, може да повишат стойността си, ако станат по-адаптивни“, пишат още авторите му.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Връщане обратно в офиса: В София нещата не са като в Европа

Празните офиси в Германия са 3 пъти повече след пандемията

Лоши новини за един от най-горещите имотни пазари в Европа 

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички