Лоши новини за един от най-горещите имотни пазари в Европа


Лоши новини за един от най-горещите имотни пазари в Европа
Снимка: iStock

3544

Един от най-горещите имотни пазари в Европа през последните десетилетия продължава да е източник на лоши новини. Имотният сектор в Швеция пострада от нов удар, след като една от най-големите компании за отдаване на офис площи под наем в столицата на страната, осъмна с понижен кредитен рейтинг до инвестиционно ниво „джънк” от кредитната агенция Moody’s Investors Services.

Рейтингът на базираната в Стокхолм FastPartner AB бе понижен с една степен до Ba1 с възможност за следващо понижение, ако компанията не заздрави финансите си. Намалението „отразява бързото увеличава на лихвените проценти в комбинация с последващите предизвикателства на капиталовите пазари”, посочват от Moody’s в изявление от петък, миналата седмица, предава Bloomberg.

Акциите на компанията поевтиняха с до 6.6% в началото на търговията в Стоклхолм през тази седмица.

Имотната компания, чиято наемна стойност идва на 80% от градските райони около столицата Столкхолм, се присъединява към увеличаващият се списък с така наречени „паднали ангели”, чиито рейтинги биват намалени до неинвестиционно ниво.

ЕЦБ: Задава се "хаотичен" спад на цените на жилищата в еврозоната

Действията на рейтинговите агенции подчертава финансовите затруднения на пазара на недвижими имоти в Швеция, който се отличава с краткосрочен дълг и плаващи лихвени нива.

Въоръжение с инвестиционен рейтинг, компании като Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB и Fastighets AB Balder бяха в състояние да наберат милиарди долари дълг на пазара на облигации по време на епохата на нулевите лихви. Но с покачването на лихвените проценти и перспективата за спад на цените на имотите, компаниите се оказват в позиция, в която трудно могат да защитят кредитните си рейтнги, въпреки усилията за разпродаване на активи и търсене на алтернативно банково финансиране.

ЕЦБ не спря с повишаването на лихвите

Конкретно за FastPartner, според Moody’s, ползите от свързаните с инфлацията наеми през следващите месеци „е малко вероятно да бъдат достатъчни, за да компенсират натиска върху оценките и по-високите разходи за финансиране“.

Главният изпълнителен директор на FastPartner Свен-Олоф Йохансон омаловажи последното изменение на рейтинга, като каза в отделно изявление, че „пониженият кредитен рейтинг има незначително значение за ежедневните операции на компанията“.

Накъде тръгват цените на имотите

Шведите започват да поглеждат към еврото

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички