Прави ли се бизнес в София? Търсенето на офис площи не е добър знак


Прави ли се бизнес в София? Търсенето на офис площи не е добър знак
Снимка: iStock

2845

И през тази година няма голяма активност при наемането на офис площи в София. През първото тримесечие на годината на пазара на наеми преобладават сделките за подновявания на изтичащи договори и премествания. Наетите площи са за близо 42 000 кв. метра, а делът на празните офиси в столицата е около 16%, колкото бе отчетено и през миналата година. Това сочат данни на консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield Forton, цитирани от в. "Сега".

В момента в София се строят малко под 200 000 кв. метра офис площи, само че слабото търсене води до по-дълги срокове кога тези площи ще са готови да се ползват - много проекти се удължават, сочи консултантската компания.

Цените на първокласните локации в централната част на София са около 16 евро за кв. м, докато търсените наеми в офис сградите по големите булеварди достигат 15 евро/кв. м. В сравнение с миналата година има леко покачване, основно заради индексацията на договорите с инфлацията. Наемите на офисите клас В също отбелязват леко повишение, достигайки 9-10 евро за кв. метър.

Експертите посочват, че пазарът на бизнес имоти в София отчетливо се движи на две скорости. Едната е на проектите във високия сегмент, където пазарът се представя значително по-добре като заетост и цени. Другата е на наемателите, които освобождават заеманите до момента офиси в търсене на по-малки.

Офиси, които не са заети

С 16% дял на празните офиси София се нарежда далеч зад други европейски столици. Това е двойно по-високо, отколкото е средното ниво в европейските столици - 8,1%. Усвоените пространства до голяма степен са се върнали към нивата си отпреди пандемията – 65% средно за Европа, се посочва в последния доклад на Colliers, посветен на глобалните прогнози и перспективи пред сектора на офисите "Global Insights & Outlook Office Report", от юни 2023 г

В Лондон например процентът на незаетите площи се запазва стабилен - 6,8 на сто, в Амстердам и Брюксел се отбелязва спад съответно от 6,5% на 6,1%, и от 8,3% на 7,7%. Други силно представящи се локации са Париж с празни офиси от 8% и Берлин - 3,7 на сто.

Фирмите предпочитат все повече нови модели на работа след ковид пандемията. Силно се разви хибридният модел, който вече трайно се налага в ИТ и аутсорсинг секторите Това е модел, при който служителите прекарват само част от работното си време в офиса. Така компаниите дори да се разрастват, не се налага да разширяват работното пространство с нови работни места.

Друга мода са т.нар. "гъвкави офиси". Това е работа в споделени пространства, предпочитани доскоро основно от хора със свободни професии и малки екипи от професионалисти.

През първото тримесечие на 2023 г. на пазара се предлагат коуъркинг и сервизирани офис площи в София за над 61 000 кв. м, като още 11 500 кв. м са в процес на изграждане.

ОЩЕ по темата: Свободните офиси в София достигнаха рекорден връх от близо 18%

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички